Jak přežít svatební přípravy a nezkazit si svatební den: exkluzivně od Eppi nevěst

Svatební sezóna je v plném proudu a ve svatebním duchu se červenec nesl i u nás v Eppi. Zvládli jsme hned dvě svatby – první z nich byla velká a tradiční slovenská veselka Mateje a Ľubky, tou druhou byla menší svatba naší české Evči.

Vlastní zkušenosti jsou k nezaplacení, ale doporučení z „první ruky“ se také počítají. Obě nevěsty si proto pro vás připravily několik rad a tipů, jak si celé svatební přípravy a hlavně svatební den užít na maximum.

Nastávající nevěsty (a ženichové), čtěte dále!

Svatení plánovač
Mějte svatební přípravy pod kontrolou

Plánování svatby není jednoduchá věc. Abychom vám vše co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás podrobný svatební plánovač, ve kterém vás provedeme celými přípravami krok po kroku. S ním vás budou přípravy svatebního dne bavit a budete mít jistotu, že na nic důležitého nezapomenete.

Evča

Svatební den je v životě spousty žen ten nejdůležitější. Já po něm nějak zvlášť netoužila, ale nakonec se z něj stala nejlepší party mého života :) Pokud bych měla čerstvě zasnoubeným ženám předat pár rad, byly by to tyto:

Pravidlo č. 1: Svatební den a přípravy si maximálně užijte

I když vám bude v průběhu plánování připadat, že barva ubrousků a výška podpatků jsou rozhodující faktory pro úspěch svatebních oslav i celého manželství, nemusíte mít strach, těchto maličkostí si nikdo nevšimne, zato vystresované nevěsty určitě ano. Bude to sice často těžké, ale zkuste se nad věc povznést a nenechat se rozhodit případnými drobnými nedostatky.

Pravidlo č. 2: Zamyslete se, pro koho svatbu pořádáte

Pokud stejně jako já neplánujete svatbu od svých školních let a celou ceremonii chystáte spíš kvůli rodině a přátelům (protože samy byste se radši viděly jen se snoubencem a svědky na pláži), doporučuji v rámci příprav zohlednit svatební hosty a přizpůsobit jim program tak, aby se všichni bavili. Není to žádná sranda, ale aktivity jako focení různě namíchaných skupinek polaroidem nebo tančení na playlist se střídajícími se moderními a oldies hity se nám moc osvědčily. Jestli chcete svatbu přesně podle svého a nejde třeba zrovna o mainstream, nenechte si do ničeho mluvit. Zkuste však svoje hosty upozornit, že se na svatbě bude např. podávat jen veganské jídlo nebo pouštět pouze swingová hudba.

Pravidlo č. 3: Stanovte si rozpočet a způsob organizace svatby

Na prvním místě je dobré se zamyslet nad tím, kolik můžete anebo chcete vynaložit nejen peněz, ale i energie. A pokud možno, svoje rozhodnutí v průběhu příprav neměňte. U mě byla volba jasná – zařídit jednoduchou svatbu v hesle DIY a neutrácet moc peněz, které bychom beztak radši investovali do cestování nebo rekonstrukce bytu. Jenže jak se termín svatby blížil a energie k zařizování bylo čím dál tím míň, představa vlastnoruční výroby vlastních pozvánek a dekorací už se nezdála tak fajn jako na začátku.

Pravidlo č. 4: Den před svatbou nic neřešte

Asi nejtěžší věc, kterou jsem nedokázala dodržet. Řešila jsem až do poslední chvíle, byla unavená a se vším nespokojená.. „Šaty mi vůbec nesluší, květiny jsou málo slavnostní, výzdoba kýčovitá, počasí jedním slovem katastrofa, zábava chudá a nudná…,“ tohle všechno mi lítalo den před svatbou hlavou. A víte co? Šaty vypadaly úžasně, květiny byly přesně podle mých představ, všichni se dobře bavili a počasí se nakonec taky trochu umoudřilo.

Pravidlo č. 5: Nehruťte se z nezdarů

Ty často potkají i nejpečlivěji naplánované svatby. Ať už vám během obřadu někdo přišlápne vlečku, nejde vám na oteklý prst nasadit prsten nebo si v pozdějších hodinách polijete šaty vínem. Tyto chybičky jistě zamrzí, ale věřte nebo ne, jednou na ně budete vzpomínat s úsměvem (stejně jako já na svůj pád na schodech, kdy jsem přišla o 2 knoflíčky v zapínání na zádech :))

  • Perlové napichovací náušnice z 14k žlutého zlata Abira
    Perlové napichovací náušnice z 14k žlutého zlata Abira
  • Bezel napichovací náušnice s 0.06ct diamanty Gelsey
    Bezel napichovací náušnice s 0.06ct diamanty Gelsey
  • Přívěsek ze zlata s morganitovým srdcem a diamantem Dorevie
    Přívěsek ze zlata s morganitovým srdcem a diamantem Dorevie
  • Zlatý náhrdelník z bílých perel Ellie
    Zlatý náhrdelník z bílých perel Ellie
  • Zlatý přívěsek s akvamarínem a diamanty Deandra
    Zlatý přívěsek s akvamarínem a diamanty Deandra
  • Zlaté ametystové náušnice Reata
    Zlaté ametystové náušnice Reata
  • Zlatá kolekce s pear ametysty Zakiel
    Zlatá kolekce s pear ametysty Zakiel

Ľubča

Každá žena v kútiku srdca túži mať svadbu, a je jedno či už klasickú v princeznovských bielych šatách s veľkolepou hostinou, alebo niekde pri mori a zapadajúcom slnku, v kruhu tých najbližších. V mojom prípade to bola ta prvá možnosť a bol to jeden z najkrajších dní v mojom živote.

A preto milé budúce nevestičky, užite si každú chvíľu strávenú či už výberom šiat, výzdoby, kvetov, miesta, hudby, náušníc, drobností atď atď... jednoducho celé plánovanie vášho dňa "D".

Chcela by som vám z vlastných skúseností posunúť niekoľko rád pri plánovaní toho vášho:

Plánujte svadbu s časovým predstihom

Verte, že ak sa toho budete držať, budete mať o to viac starostí pred, počas a po svadbe. My sme s plánovaním začali zhruba rok pred svadbou a naozaj sa oplatilo.

Určite nie jedna z vás počula, že táto nevesta zažívala také stresy, iná zase takéto, ale popravde, u nás si na žiadne stresy nespomínam (a to som si výzdobu robila sama, za pomoci rodiny, kamarátov a kolegýň). Ak máte správnych ľudí okolo seba a dobre zorganizovaný čas, všetko sa dá zvládnuť bez zbytočnej nervozity.

Užívajte si plánovanie naplno

U nás to začalo výberom najhlavnejších veci, ako je zarezervovanie priestoru, hudby, kostola. Pokračovalo to svadobnými šatami, pri ktorých tiež odporúčam zvážiť si, či si šaty požičiate, alebo si necháte ušiť na mieru (cena je niekedy nižšia, alebo sa rovná požičaniu) a postupne výzdoba, oblek pre ženícha atď.

Vyberajte hudbu starostlivo

Na svadbe sa ľudia radi zabávajú (u nás to bola pravá východniarska svadba, kde sa dupalo do podlahy celú noc) a nemohla nám tam chýbať živá hudba, ktorá dodá vašej svadobnej atmosfére naozajstný a nezabudnuteľný drive - Hodobná skupina Dominant, vrelo odporúčam. :)

Pouvažujte nad kvetinovou výzdobou

Toto bola najkreatívnejšia časť našej svadby :) Horténzie boli kvety, ktoré som si priala mať na stoloch, no ich cena je povedzme si popravde dosť vysoká, ak nimi chcete vyzdobiť svadobný stan a stoly pre viac ako 150 ľudí. Skúste sa ale poobzerať okolo seba, v záhrade, u susedov, známych (mne sa to podarilo, kedže svadbu sme mali v júli a v tom čase ich je naozaj dosť). Teta, babka, tetina známa, známej známa... a kvetov sme mali "habadej". Dokúpili sme zopár kvetov na vyplnenie kytíc a vualáá kúzelna kvetinová výzdoba bola na svete.

A už som sa len tešila na ďalší deň, kedy to všetko naplánované zrealizujeme.

Ak môžte, naplánujte si fotenie v iný ako svadobný deň

V mojom prípade to bolo až po svadbe (to je tá výhoda mať vlastné svadobné šaty), kedže môj už terajší manžel nevedel do poslednej chvíľe, aké budem mať šaty, a poviem vám, že ten pocit, ak sa uvidíte v deň svadby prvýkrát až pred kostolom, je o to krajší, silnejší a emotívnejší.

Nenechajte sa nikým rozhádzať

Je to vaša svadba, váš deň, plánujte si ho podľa seba, nie podľa iných.

V deň svadby si užívajte každý moment, lebo to "naozaj rýchlo zbehne"

Už od rána vykročte z postele s dobrou náladou, dajte si poriadne raňajky a už sa len tešte z tohoto dňa bez akéhokoľvek stresu a nervozity (samozrejme nejaká drobnosť sa nájde – vizážistka mešká, pierka pre družbov sa stratili, vonku začalo pršať), ale nekazte si tým deň a vypusťte to z hlavy. Presne tak som to urobila ja a zažila som jeden z najkrajších dní vo svojom živote s tými najúžasnejšími ľuďmi.

Po svadbe si užívajte jeden druhého

Je to naozaj niečo nové, váš vzťah sa posunie niekde o rok ďalej a vy viete, že máte vedľa seba človeka, ktorého milujete a s ktorým budete kráčať životom už navždy.

A ako posledné vám radím – doprajte si zaslúžené medové týždne. Nech to je už kdekoľvek!!!

VEĽA ŠŤASTIA PRI PLÁNOVANÍ ♥

Autorkou fotografií z první části článku je Kristýna Veselá

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky