Hygge aneb jak si užívat (nejen) podzim a zimu

V dnešním uspěchaném a hektickém světě již někteří téměř zapomněli, jak je důležité se také na chvíli zastavit a odpočívat. Technologie nás odcizují nejen od našeho okolí a našich nejbližších, ale hlavně od sebe samých. Z našich životů se vytrácí autenticita a sebeuvědomění. Málokdo se dokáže radovat z každodenních maličkostí a nacházet potěšení ve zdánlivě běžných věcech. Ty často naopak vnímáme jen jako nutné povinnosti bez hlubšího smyslu a významu. Jsou pro nás něčím, co nám zbytečně bere čas a co buď úplně omezujeme, nebo co si vůbec neužíváme. Necháváme se zaplavit stresem a negativními pocity, které jsou v tomto období ještě posílené tím, jak se dny krátí a noci prodlužují, sluneční paprsky slábnou a střídá je podzimní sychravý déšť a mrazivá rána zahalená mlhou.

Recept na to, jak se s tím vypořádat, jsme našli na sever od nás v Dánsku. Kdo by také mohl být lepší inspirací než Dánové, kteří patří stabilně mezi ty nejšťastnější národy na naší planetě. A to vše díky kouzlu jménem hygge.

V čem spočívá hygge

Hygge je dánské slovo, které nelze přeložit do žádného jiného jazyka. Označuje pocity nebo náladu, které přichází díky tomu, že lidé dokáží najít skutečné potěšení v obyčejných věcech a každodenní činnosti dokáží přeměnit ve smysluplné, krásné a výjimečné. Hygge je o tom uvědomovat si kouzlo okamžiku bez ohledu na to, jestli zrovna prožíváme něco neobvyklého nebo naopak naprosto běžného.

Někteří popisují hygge jako “umění vytvářet intimitu”, ať už ve vztahu k sobě samému, k našim blízkým nebo v prostředí našeho domova. Hygge v sobě spojuje pocity přátelství, soudržnosti, potěšení a radosti. Vystihují ho slova jako pohodlí, útulnost, štěstí, bezpečí, jistota, útěcha, spřízněnost, blízkost a jednoduchost. Hygge je o vytváření příjemné a hřejivé atmosféry a užívání si dobrých věcí, které nám život přináší, sami se sebou nebo s našimi nejbližšími.

Jak žít hygge každý den?

Hygge není omezeno časem ani místem, prolíná se životy lidí bez ohledu na roční období. Zejména během podzimních a zimních dnů ale dokáže pomoct udržet pozitivní náladu a pohodu, ať už je počasí za našimi okny jakékoli. Nechte se inspirovat našimi tipy, jak prožívat dny spokojeně a naplno na dánský způsob.

Nakupte svíčky

Hřejivé světlo svíček nám dokáže dodat energii a zútulnit naše domovy. Oheň byl v minulosti základem každé domácnosti, a pokud nemáme to štěstí, že máme v obýváku obrovský krb s praskajícím dřevem, svíčky nám ho můžou vynahradit. Většinou jsme zvyklí rozsvěcet je večer, když přijdeme z práce. Máloco se vyrovná tomu pocitu, když se můžeme s oblíbenou knížkou v ruce zabořit do měkkého křesla, zachumlat se do teplé deky a s hrnkem horké čokolády otáčet stránku za stránkou. Zkuste ale někdy svíčky zapálit i ráno. Uvidíte, jak se vám bude o poznání lépe vstávat!

Nepospíchejte

Všichni se pořád za něčím honíme. Pořád říkáme, že něco musíme udělat nebo že někde musíme být. Zatímco se věnujeme jednomu úkolu, už přemýšlíme nad tím, jaký máme na svém seznamu jako další. Pro zažívání hygge je však potřeba trochu zpomalit, abychom to všechno zvládli. Vždy bude něco dalšího, nad čím můžeme přemýšlet nebo z čeho můžeme mít obavy. Přesto zkuste veškerou pozornost věnovat pouze přítomnosti a té činnosti, kterou zrovna děláte. Vše ostatní počká.

Hýbejte se

Jakýkoli pohyb v nás vyvolává příjemné pocity díky vyplaveným hormonům. Pokud jezdíte do práce autem nebo městskou hromadnou dopravou, zkuste místo toho alespoň občas vytáhnout kolo nebo se projít pěšky. Lépe si tak vychutnáte i své okolí, které často ponoření do obrazovek mobilů možná skoro nevnímáte. Jestli sedíte celý den v práci za počítačem, zkuste každou hodinu vstát a alespoň trochu se protáhnout. A pokud k tomu přidáte i nějakou sportovní aktivitu, dobrá nálada je zaručena :)

Nezůstávejte v práci moc dlouho

Pokud vám zrovna nehoří nějaký termín, nezůstávejte v práci déle, než je nutné. Zejména v tomto období, kdy je kolem 4. hodiny odpoledne už tma a produktivita pak rychle klesá, vyrazte domů co nejdříve. Najděte si chvilku na sebe a na své koníčky a užívejte si čas strávený s rodinou a přáteli.

Oblékejte se podle počasí

Ne nadarmo se říká: “Není nic jako špatné počasí, ale pouze nevhodné oblečení.” Mějte proto vždy po ruce deštník a včas se vybavte teplými šálami a rukavicemi. Pak vás déšť ani mráz nepřekvapí. A člověk, kterému je teplo, nemůže být nešťastný člověk :)

Získejte ze sluníčka maximum

Většina chmurných pocitů v tomto období pramení z nedostatku sluníčka, díky kterému se v našem těle vytváří vitamin D. Pokud sedíme celý den v kanceláři, tak si slunečních paprsků opravdu moc neužijeme, protože často přicházíme a odcházíme za tmy. Zkuste proto využít obědovou pauzu a když svítí sluníčko, vyrazte na krátkou procházku. Jestli to nevyjde během pracovního týdne, máte před sebou ještě celý víkend, tak toho využijte a jeďte někam na výlet a naberte sluníčko do zásoby.

Pište a posílejte dopisy

Být neustále v kontaktu s těmi, na kterých nám záleží, je skvělé. Je však to stejné posílat si zprávy na Facebooku jako najít ve schránce ručně psaný dopis na ozdobném papíru? Moderní technologie nám samozřejmě pomáhají v tom, abychom mohli být v kontaktu okamžitě, když je to potřeba. Naše vztahy jsou tak ale stále více neosobní a zprostředkované. Pokud se s někým nemůžete kvůli vzdálenosti vídat pravidelně, zkuste znovuobjevit kouzlo dopisů. A neposílejte letos na Vánoce smsky nebo e-maily, ale kupte včas nějaké pěkné pohlednice.

Mějte radost a užívání si života vždy na prvním místě a dopřejte si dost času na vychutnávání každodenních jednoduchých, ale úžasných momentů. Žijte přítomností a zapojte hygge do svých činností. Vytvořte si své rituály, ve kterých budete nacházet potěšení a nenechte spěch, napětí a stres, aby zaplavily vaše dny.

A jaký máte recept na podzimní a zimní splíny vy? Z jakých maličkostí se radujete? Máte také nějaké své rituály, které vám zlepšují náladu a díky kterým se hned cítíte lépe?

Autor: Katka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky