Jak obarvit velikonoční vajíčka přírodním způsobem

Všimli jste si, jak je v posledních pár letech opět trendy vracet se k přírodě? Přívlastky jako eko, bio či vege jsou už nedílnou součástí našich životů, a to nejen ve velkých městech. Lidé jsou v otázkách zdravého stravování uvědomělejší než kdy dříve a zároveň i více nakloněni ekologii. Základní recyklování plastu, papíru či skla už zvládá kdejaká domácnost, stále to ale není všechno. Nejlepší by bylo, kdybychom odpadu vytvářeli co nejméně a využívání plastů snížili na minimum.

Možná se nám ale blízká na lepší časy. Nejaktuálnějí eko-kauza se týká eliminace jednorázových plastových brček či kelímků. Dokonce i britská královna Alžběta zakázala jejich užívání ve všech svých sídlech. Rychlé vysvětlení – brčko použijete jen jednou na pár minut, jeho dopad na životní prostředí je však na pěknou řádku let. To bychom každopádně trochu odbočili od tématu, které jsme si pro vás připravili v dnešním článku.

Tentokrát vám ukážeme, jak jsme si takový malý návrat k přírodě vyzkoušeli na barvení velikonočních vajíček a jak jsme nepoužili ani jedno umělé barvivo! Naši drahocenní pomocníci byly pouze zástupci zeleniny a koření.

Vyzkoušeli jsme si praktiky našich předků, kteří byli s přírodou spjati na mnohem vyšší úrovni, než je naše člověčenství. K tomu pravděpodobně hodně přispěl fakt, že na ni měli mnohem více času, mohli v ní tak rozjímat a pozorovat spoustu věcí. Daleko důkladněji například sledovali rostliny a to, jak hýří barvami nebo jaké barvy mohou vykouzlit, pokud se zpracují. A pozor – to vše jen pouhopouhým zrakem, nikoliv přes čočku mobilů a instagramový život ve čtverci.

Ale teď už opravdu ten slibovaný návod.

K přírodnímu barvení budete potřebovat:

  • bílá vejce
  • horkou vodu
  • ocet
  • řepu
  • červené zelí
  • kurkumu
  • cibuli
  • špenát

Než začnete vejce barvit, pěkně je omyjte pod tekoucím proudem, odmastěte ubrouskem a dejte vařit do hrnce s vodou, a to nejlépe na 10 minut od bodu varu. Jakmile uplyne požadovaná doba vaření, hned je zchlaďte vodou studenou. Díky tomuto teplotnímu šoku budou žloutky krásně žluté a nebudou mít kolem sebe namodralý okraj.

Nyní si vysvětlíme, jakých barev dosáhnete se surovinami, které jsme vám o pár řádků výše poradili.

Růžová a purpurová aneb barvení vajíček řepou

Pravděpodobně už jste někdy zažili situaci, kdy jste krájeli řepu a vaše ruce zahalily růžové až rudé skvrny, že? Určitě vás proto nepřekvapí, že do růžových tónů se dostanete právě za pomocí řepy.

Připravte si sklenici s horkou vodou (ale ne vařící), nastrouhejte půlku řepy střední velikosti, promíchejte a přidejte 2 lžíce octa. Voila, růžová se ukáže hned po pár minutách. Samozřejmě záleží, jak moc intenzivní tóny požadujete. Čím více řepy anebo čím déle budete vejce máčet, tím bude barva výraznější.

Modrá i fialová aneb barvení vajíček červeným zelím

Možná byste nečekali, jakou krásnou modrou ze sebe umí vydat červené zelí. Ano, to červené zelí, které má vlastně přirozeně fialovou barvu. Doporučujeme pokrájet si cca ¼ nebo ½ malé hlávky, kterou zalijte vodou a dáte na cca 10 minut vařit. Vytvoříte si magický mokrý mok, za který by se nemusela stydět ani Hermiona. Jakmile „lektvar“ zchladne, můžete začít s barvením vajíček. Opět záleží, jak dlouho je necháte v lázni, nicméně u zelí hraje roli i takový menší fígl. Zakápnete-li vývar 2 lžícemi octa, výsledná barva bude vycházet do fialova. Pomůžete-li si se sodou v prášku, barvy se rozjedou do modra.

Obě varianty vypadají dobře. Na fotografii můžete vidět, že my jsme dali přednost sodě, tedy modrým tónům.

Nejžlutější žlutá aneb barvení vajíček kurkumou

Kurkuma neboli indický šafrán je koření, které se dostává ze sušeného a mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Jedná se tedy o rostlinu, která pochází z jihovýchodní Asie. Výrazná okrová barva zaujme váš zrak již ve své suché podobě.

Pokud smícháte 2 lžíce kurkumy s horkou vodou a 2 lžícemi octa, vykouzlíte opravdu sluníčková vajíčka. Intenzitu si opět navolíte podle délky máčení vajíček.

Oranžová až hnědá aneb barvení vajíček cibulí

Věděli jste, že oranžové barevné škály dosáhnete díky „sukénce“ z cibule? Na jejím množství záleží to, kolik vajíček budete potřebovat obarvit. My jsme použili slupky pouze ze 2 cibulí, přidali horkou vodu a opět 2 lžíce octa. Výsledkem se nám stala barva podobná lososové. Na povrch vajíček se nám obtiskla část slupek, což ale nebylo vůbec na škodu.

Čím více slupek budete louhovat, tím oranžovější barvy dosáhnete. Pokud byste chtěli, můžete tímto způsobem zkusit obarvit i hnědé vajíčko. Barevná intenzita bude zase o úroveň výše.

Zelenkavá i sytě zelená aneb barvení vajíček špenátem

Komu se nelení, tomu se zelení! No, abychom řekli pravdu, nám se vajíčko úplně nezazelenalo. Dosáhli jsme opravdu velmi jemného a zelenkavého… řekněme spíše filtru než přímo barvy. Využili jsme pro to lístky špenátu, které jsme na cca 10 minut povařili a v ještě horké vodě vylouhovali vajíčko. Přidali jsme 2 lžíce octa a trochu kmínu – prý na zvýraznění barvy. Inu, i přesto jsme zde nedosáhli odstínu, který bychom si představovali.

Máme pro vás každopádně radu, jak být se zelenou úspěšní, aby ostatní z vašich vajíček zezelenali závistí. Prvně si vajíčka obarvěte v kurkumě a po nějaké době je hoďte do sklenice s roztokem z červeného zelí. Ze spojení žluté a modré dostanete vždy zelenou. Teď jen záleží, jak dlouho vajíčko necháte vylouhovat v kurkumě a jak dlouho v červeném zelí. Ale rozhodně dosáhnete sytosti, která bude lepší než ta ze špenátu.

Hotová vajíčka nezapomeňte správně osušit a pro lesklý efekt trochu namastit máslem. Ale to už je čistě na vás.

Návody jsou to vskutku jednoduché, ale i tak počítejte s tím, že nad barvením velikonočních vajíček nějaký ten čas strávíte. Než si připravíte vejce a všechny roztoky, máte o zábavu na večer postaráno.

A jak barvíte velikonoční vajíčka vy? Zkusili byste také tuto přírodní cestu? Nebo vejce zdobíte úplně jinými způsoby? Budeme moc rádi za vaše komentáře! A pokud byste potřebovali ještě více originální inspirace, mrkněte na náš článek o velikonočním zdobení vajíčekz minulého roku.

Autor: Bára R.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky