Jak si uchovat dovolenkový efekt

Znáte takový ten POCIT, který vás přemůže, když se vrátíte z dovolené? ...Ajtakrajta, myslím si, že většina z nás se shodne na tom, že je to jeden z nejhorších pocitů, který pracujícího člověka potkává. A to rok co rok. Najednou spadnete z obláčku euforie plného vyklidnění do drsné reality všedních dní. To, co jste před dovolenou nestihli, vás najednou dohání rychlostí blesku, další úkoly se jen kupí a vy zkrátka nestíháte…

Možná to máte jinak a z dovolené se naopak vracíte jako nový člověk plný zenu a s myslí mnicha. Tento článek bychom však chtěli věnovat spíše těm, kteří patří do první skupiny a horko těžko se srovnávají s tím, že dovolená snů je již za nimi a ta další zatím v nedohlednu.

Existuje totiž několik činností a věcí, které téměř okamžitě dokáží navodit ten příjemný pocit dovolené. V následujících řádcích jsme vybrali ty nejzásadnější, které máme odzkoušené na vlastní kůži.

Vůně

Je až neuvěřitelné, jak podvědomě vnímáme vůni. Klidně může uplynout desítka let a stejně se vám ve chvíli, kdy ucítíte typickou vůni vanilkových rohlíčků, ihned vybaví vzpomínky na dětství, kdy jste je ještě teplé pojídali u babičky v kuchyni. Magic!

Stejné je to i s letními vůněmi. Určitě v tomto období raději používáte lehké nebo ovocné vůně plné citrusů, melounů, mučenek apod. Až se proto vrátíte z dovolenky domů, kde vás navíc čeká nepříznivé podzimní počasí, zapomeňte na těžké parfémy a nebojte se ještě chvíli zůstat u své oblíbené letní vůně. Uvidíte, jak si pokaždé vybavíte nějakou letní momentku – například jak jste se chystali na večerní procházku u moře anebo se navoněli po náročné túře.

Barvy & móda

Stejně jako vůně, i barvy mají neuvěřitelný vliv na naši psychiku. Více podrobností si o významu barev můžete přečíst i na našich stránkách.

Pokud jste proto celou dovolenou nosili třeba bílé oblečení anebo máte například speciální šaty, ke kterým se váže dovolenková vzpomínka, určitě je neuklízejte na dno skříně s tím, že je vytáhnete zase až za rok. Popřemýšlejte, při jaké příležitosti byste je mohli znovu obléct, a to i přesto, že vám nepřeje počasí. Můžete se do nich s radostí zahalit klidně jen doma, hlavní je vzpomenout si, jak vám v nich bylo skvěle a co jste v daný okamžik zrovna prožívali. Bylo to čekání na večeři se svojí drahou polovičkou? Anebo procházka po promenádě?

Jídlo

Tak tenhle bod zaručeně zafunguje na obě pohlaví a udělá vám jednu z největších radostí! Strávili jste dovolenou na jednom z tisíců řeckých ostrovů a stýská se vám po olivách, musace či gyrosu? Anebo jste byli na jihu Itálie, kde jste každý den ochutnávali pastu a pizzu všech druhů? V tom případě si ve svém okolí vyhledejte restauraci, kde se na danou kuchyň specializují a dopřejte si z ní to nejlepší. Chcete přeci zavzpomínat na tu opravdovou symfonii chutí, ne?

Pokud jste z hlavního města, máte velkou výhodu ve výběru, jelikož zde naleznete restaurace nejen řecké či italské, ale i gruzínské, indické, mexické... Mohli bychom pokračovat do nevidím. Své vzpomínky na dovolenou tak můžete chuťově ještě lépe lokalizovat.

Pokud jde o první dvě zmíněné kuchyně, tak v Praze doporučujeme autentickou italskou restauraciSan Carlo, která má tu nejlepší pizzu – chutná opravdu jako ta neapolská! A pokud chcete zavzpomínat na Řecko, doporučujeme mini výlet za Prahu do Davle, konkrétně do autentické restaurace Thessaloniki. Nezapomeňte však na rezervaci, bývá tam furt plno.

Nápoje

Stejně jako jídlo, tak samozřejmě i správně vybrané pití dokáže uspokojit nejedny chuťové pohárky a ty si pak dokáží dokonale rozvzpomenout, kdy tuhle seanci naposledy zažily. Pokud jste tak strávili dovolenou na jihu Moravy anebo v Rakousku či Francii, měli byste si udělat krásný večer se sklenkou vybraného vína. Jen chceme podotknout, že nic se nemá přehánět, jde hlavně o vychutnávání a nostalgii, že?

I zde bychom mohli poskytnout jeden tip na pražské místo, a tím je autentický vinný bar Veltlin, který naleznete v Karlíně. Takže v oblasti, která je sama o sobě velmi oddychová a kde se budete cítit dobře.

Pokud jste trávili dovolenou ve společnosti lahodných koktejlů, měli byste si vzpomenout, který vám tenkrát chutnal nejvíce a vyhledat si jej v nejbližším místě od vašeho domova anebo práce. Uvidíte, jak taková piña colada či mohito umí pohladit chuťové buňky.

Čtení

Knížky mají úžasnou moc, protože vás dokáží přenést do úplně jiného časoprostoru a vy můžete s klidem odpočívat, jak dlouho potřebujete. Pokud si chcete navodit efekt dovolené, přečtěte si znovu knihu, kterou jste na některé z vašich vydařených dovolených četli. Anebo si vyberte titul, o kterém moc dobře víte, že se bude odehrávat na místě, kam byste nyní chtěli tak moc utéct. Doufáme, že to v mnohých případech nebude pouze pustý ostrov Robinsona Crusoe.

Mimochodem, snad vám neunikl náš článek na letní čtení – i tam od nás můžete čerpat inspiraci.

Filmy

Tak tady je to podobné jako s knížkami. Pokud je film chytlavý, vaše pozornost je na nejméně 90 minut připravena být součástí příběhu. Oproti knížkám je to tedy kratší doba a je podmíněna vaší přítomností u televize, počítače anebo v kinosálu, ale i tak je to skvělý lék na odpoutání se od reality. Když si navíc vyberete filmy, které se odehrávají v létě nebo ještě lépe v některé destinaci, která vám připomene vaši dovolenou, máte vyhráno.

Za nás doporučujeme italský film Velká nádhera, který vás strhne svým humorem, emocemi, dokonalou kamerou, hereckými výkony a samozřejmě i poselstvím. Zkrátka Itálie a Paolo Sorrentino. Není co dodat.

Výlety, procházky a toulky všeho druhu

Se slovem dovolená jde ruku v ruce cestování, na tom se asi většina z nás shodne. Výše jsme vám dali několik příkladů, jak můžete „cestovat“ psychicky – tedy na vlnách vůní, barev, oblečení nebo jídla. Je třeba si uvědomit, že samotný pojem cestování není vždy nutné vnímat jenom jako tu velkou událost, která vás čeká jednou až čtyřikrát za rok, kdy se vláčíte s kufrem přes letiště a modlíte se, abyste neměli ani o gram nad limit. Stejně tak není cestování jen o vysokohorských túrách, kde se potíte na krev a dosahujete vrcholů den po dni.

Cestovat můžete každý den, jen si musíte sami najít ten správný způsob a cíl. Klidně si naplánujte jen cestu za kávou, která vám vždy spraví náladu, nebo cestu na výstavu, která vás přivede na jiné myšlenky. A především také nezapomínejte na víkendy! Vždyť můžete cestovat po naší krásné zemi a udělat si pár výletů po bližším či vzdálenějším okolí. Stačí si vybrat, zda je vám milejší les a jiné přírodní krásy, anebo dáte přednost úplně jinému cíli.

Moc vám doporučujeme portál Kudyznudy, kde si svůj cíl dobře vyberete nejen podle místa, ale i podle činností, které byste chtěli dělat.

Pevně věříme, že se vám po přečtení článku podaří efekt dovolené znovu navodit a že se budete hned cítit radostněji. Máte-li vlastní a osvědčené tipy, jak se s návratem z dovolené nejlépe poprat, napište nám do komentářů pod článek. Mile rádi se necháme inspirovat!

Autor: Bára R.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky