Tipy na hračky a knížky pro miminka

Máte doma miminko, které pomalu začíná vnímat svět kolem sebe? Nebo se chystáte pořizovat dárek pro malé ve svém okolí a nejste si jistí, která z nepřeberného množství hraček by byla ta pravá? Máme pro vás několik tipů. A dokonce jsme je už zvládli i otestovat.

Počteníčko pro nejmenší

Jak jsem se už zmínila v předešlém článku o DIY tipech pro miminko, novorozence nejvíce fascinují ostré černobílé kontrasty, jelikož na začátku svého života vidí pouze v odstínech šedi. Proto jsem pro svého chlapečka jako jednu z prvních hraček zvolila tohle skvělé černobílé kontrastní leporelo s červenými prvky. Knížka má na sobě spoustu stimulačních elementů: nerozbitné zrcátko, ve kterém miminko zkoumá svůj odraz, šustící prvky i všité štítky pro rozvoj senzomotorických funkcí. Celé leporelo je navíc vyrobeno z nezávadného plyše. Na dotek je velmi příjemné a může sloužit i jako kousátko.

Se špendlíkem uděláte díru do světa

Kdo by si ze svého dětství nepamatoval legendární chrastítko ve tvaru spínacího špendlíku? Já sama jsem takové měla, červené. A tak jsem jedno pořídila i svému synovi. A špendlík opravdu nezklamal! Zvolila jsem černobílý, v hračkárnách ale najdete i mraky dalších barev. Chrastítko je lehké a tenké, a tak ho miminka mohou pohodlně uchopit. Zároveň rozvíjí spojení smyslového vnímání a jemné motoriky.

Zajíček na cesty

Tak tohle byla láska na první pohled. Plyšový kontrastní zajíček s šustícíma ouškama, zrcátkem, všitými štítky a navíc ještě chrastí! Dokonalá kompaktní hračka jak na doma, tak na ven. Díky klipům ji totiž lze snadno přichytit ke kočárku. Ty zároveň mohou sloužit i jako kousátko, což taktéž oceníte. Děti totiž všechno poznávají ústy. Tomu mému však nejvíc zachutnaly právě plyšové šustící uši.

TIP! Určitě si na kočárek pořiďte klipy, je to nesmírně praktická věc. Já je používám na přichycení hraček nebo látkové plínky, která funguje jako stínidlo před sluncem.

Korálková obdoba chrastítka

Obyčejný dutý kroužek s korálky – tak přesně tohle byla první hračka, která jako první zaujala mého syna. Kroužek je lehoučký, tenký, a proto se pohodlně vejde i do dětské ručičky. Navíc nedělá rámus jako klasická chrastítka, ale naopak zní velice příjemně, když se v něm korálky přesouvají.

Gumové kostky, co potěší děti i rodiče

Dalším mým tipem jsou kostičky Clemmy. Jedná se o obyčejné kostky, které lze jednoduše skládat na sebe a stavět z nich různé tvary (nejlépe vysoké věže, které budou vaše ratolesti moci bořit). Jejich obrovskou výhodou je, že jsou vyrobeny z měkké gumy, a tak mají spoustu kladných vlastností. Jsou skvělé na dětské žužlání, snadno se omývají a miminko se o ně neporaní. U nás doma se používají i ve vaničce, kde slouží jako malé „naběračky“ vody. P.S. A hlavně nebolí, když na ně šlápnete! Všichni se jistě děsí okamžiku, kdy v noci nedopatřením stoupnou na kostičku lega.

Leporela pro větší dětičky

Vždycky jsem chtěla, aby moje dítě mělo kladný vztah ke knihám. A tak jsem je začala pečlivě vybírat už od začátku. Nejvhodnější knížky pro miminka jsou samozřejmě leporela. Ty jsou ideální díky pevné vazbě a stránkám, které dítko nemá šanci potrhat. Pozor si musíte dát jen na ožužlané rohy. U nás momentálně vede krásně ilustrované zvířecí leporelo od Josefa Lady a samozřejmě také Krteček.

Muchláček do každé postýlky

Každý z nás měl někdy svého oblíbeného plyšáka. První věc, kterou jsem pořídila, když jsem se dozvěděla, že čekám miminko, byl proto tenhle krásný králičí muchláček značky Meia. Je vyroben z bavlny a hebounkého plyše a je perfektním doplňkem naší postýlky.

A jaké hračky mají ráda vaše miminka? Podělíte se s námi o své tipy?

Autor: Verča

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky