Jak jednoduše a originálně ozdobit velikonoční vajíčka

Není vejce jako vejce. A co si představíte, když se řeknou Velikonoce? Ano, opět vejce! Lépe řečeno – kraslice. Anebo se vám vybaví spíše čokoládoví zajíčci, které spatříte v obchodech již na konci února?

Každý vnímáme Velikonoce po svém a jistě se jejich vnímání měnilo v průběhu času stejně jako u Vánoc. Zamýšleli jste se ale někdy nad tím, proč se vám tento křesťanský svátek asociuje právě s tímto symbolem?

Trocha historie

Vejce je v naší západní kultuře vnímáno jako symbol nového života, životní síly, nesmrtelnosti, znovuzrození anebo také jako uzavřený hrob, ze kterého vstal Kristus. Ve východním křesťanství je barva červeného vejce vnímána jako Kristova krev.

Filosofové vejce vnímají jako symbol světa, kde skořápka představuje zemi, bílek vodu, žloutek oheň a oblá část vzduch.

Barvení vajíček tedy není žádnou novodobou novinkou a jeho historie sahá až do pravěku. Každopádně názory vědců se trochu liší. Podle některých má nejstarší zdobená kraslice 2 300 let a první historicky doložené zdobení vajíček pochází z roku 1290, kdy král Edward I. nechal obarvit 450 vajec na zlatou barvu. Jiné zdroje tvrdí, že nejstarší zdobená vejce byla husí, pochází už z doby kolem roku 320 a byla nalezena v sarkofágu hrobky ve Wormsu nad Rýnem.

Na našem území jsou barevné skořápky vajec z počátku 11. století potvrzeny archeologickými nálezy na jižní Moravě.

Je třeba podotknout, že barvení velikonočních vajíček není jen křesťanskou záležitostí. Nepodložené úvahy vědců říkají, že vejce se zdobila již před 5 000 lety před Kristem, tudíž v době, kdy ještě nebyla spjata s křesťanskými církevními svátky. Jedná se ale o informaci, kterou nelze nijak prokázat, a dnes už se pravdu nejspíše nedozvíme.

Význam barvení vajíček

Pokud se podíváme na význam barvení vajíček o Velikonocích, na počátku byl důvod ryze praktický. Jak jistě víte, Velikonoce jsou pohyblivým svátkem, který vždy připadá na neděli po prvním jarním úplňku. Podle těchto pravidel může velikonoční pondělí připadnout na dny mezi 23. březnem – 26. dubnem. Velikonočním svátkům předchází 40denní postní období, které začíná Popeleční středou. Ta je vždy 46 dní před Velikonoční nedělí, tudíž i Popeleční středa je svátek, který je každý rok v jiný termín.

V tomto postním období, které končí Bílou sobotou, se nesmělo jíst maso, mléčné produkty a také vejce. Nicméně slepice po zimě opět plně snáší a lidé řešili problém, co si počnou s takovým množství vajec. Jak je známo, uvařená vejce měla a mají delší trvanlivost, ale bylo potřeba rozlišit je od čerstvých, a tak se vařená barvila na červeno. Postupem času se začaly používat i další přírodní barvy a vajíčka se také po večerech různě, zpočátku poměrně jednoduše, zdobila. Barevná a zdobená vajíčka pak dostávali o Velikonočním pondělí koledníci. Vajíčka musela být plná, uvařená a barevná. A zde se dostáváme k rozdílu mezi vejci a kraslicemi. Kraslice jsou totiž vyfouklá vajíčka určená pouze pro dekoraci.

Velikonoční vajíčka rychle, jednoduše a zajímavě

Každopádně dost bylo historie. Nyní je na čase představit vám několik rychlých tipů, jak ozdobit vaše letošní kraslice hravě, jednoduše, ale přitom originálně. Spousta z vás si možná pod slovem rychlé zdobení představuje navlečení vajec do plastikových košilek, které po styku s horkou vodou rychle přilnou na jejich povrch. My vám ukážeme, že letos můžete na plasty zapomenout a opravdu si vyhrát.

Podívejte se na naše tipy a vyberte si ten, který vás vezme za srdce. Nebo za oko! Než se ale vrhnete na zdobení, nezapomeňte vajíčka uvařit hezky na tvrdo. Před vařením nechte vejce nějakou dobu odstát při pokojové teplotě a poté nakapejte do hrnce s vodou trochu octa. Těmito kroky předejdete popraskání skořápky. Ideální čas varu je mezi 8–10 minutami. Pokud vajíčka necháte v hrnci déle, budou mít žloutky nazelenalý okraj a budou vysušené.

Black & white aneb lihový fix a jeho nekonečné možnosti

Tzv. lihovku jistě každý zná již od dětství anebo si na ni pamatuje ze školy. Je to přesně ten fix, který vám zbarvil prsty a moc nešel mýdlem dolů. Ještě horší neplechu ale natropil, když zasáhl vaše bílé tričko. Od této doby jste se ale posunuli dále a lihovku určitě používáte k nejrůznějším popiskům – od cédéček až po zavařeniny. Je to tak? Nyní ji tedy směle využijte i ke zdobení vajec – nejlépe bílých, aby byl výsledný dojem trendy minimalistický. Můžete se inspirovat nejrůznějšími druhy písem a vajíčko popsat od hlavy až k patě. Kdo raději kreslí než píše, může vytvořit umělecké dílo, co mu plocha vejce dovolí.

Glitter glamour

Tento tip se příliš neliší od předešlého, jen si místo lihového fixu pořídíte metalický nebo jinak třpytivý marker. Náš tip je tento bronzový marker, se kterým se na vejce pohodlně píše. Nejradši bychom vejce ozdobily diamanty, aby se opravdu pořádně třpytilo. Ale jako nízkorozpočtová varianta bohatě postačí i tyto metalické fixy anebo lepidla se třpytivými částečkami. Glittery si totiž můžete dovolit nejen na Silvestra, ale i o Velikonocích.

Autenticky přírodní

Tak u tohoto tipu se opravdu nepředřete, přitom je výsledný dojem tak krásný. Stačí si obstarat přírodní provázek a pár pírek. V současnosti můžete v papírnických potřebách nalézt různě barevné a zároveň umělé peří. Čím přírodněji ale bude vypadat, tím autentičtější vejce budou. Pokud budete zápasit s obtočením provázku kolem obvodu vejce, použijte kapku lepidla z lepící pistole. Ale pozor, ať to s ním nepřeženete.

Ombre

Konečně přišel čas i na barvení. Ale ne jen tak ledajaké! Pokud se vydáte cestou potravinářských barviv, tak jistě víte, že v balení naleznete základní barvy, jakými jsou žlutá, červená, modrá a zelená. Ne že by samotné barvy neměly nic do sebe, ale zkrátka tzv. 4 základovky mohou být pro někoho nuda. Proto se nebojte barviva mezi sebou míchat, abyste docílili rozmanitějších odstínů. Zároveň nemusíte míchat jen barviva, ale můžete vejce přehazovat z hrnku do hrnku a jiného zbarvení se rovněž dočkáte. Pokud chcete mít vejce vystínované v ombre stylu jako to máme my, musíte být trochu trpěliví. Vejce totiž celé nehodíte jen tak na 5 min do hrnku s rozpuštěným barvivem. Musíte jej rafinovaně držet a postupně máčet po částech. My začali barvením při ponoření vejce do zhruba jeho poloviny, a pak vejce postupně zvedali, kdy na jeho špičce bylo nejtmavší. Nakonec jsme vejce ponořili do roztoku celé, ale jen na cca 2 vteřiny, aby naše celá práce nepřipadla v niveč.

Obtisky přírodnin

Tento způsob zdobení nás zaujal nejvíce. Vypadá složitě, ale není! Opět budete potřebovat roztoky barev připravené dle návodu. Pokud ale vyznáváte lásku k přírodě, můžete k barvení použít všechny druhy cibule, řepu anebo kávu. Než vejce vhodíte do barevné lázně, přitiskněte na ně přírodninu dle libosti – od květu až po lístky. Poté přes celé přetáhněte nylonovou punčochu, kterou opravdu velmi pečlivě utáhněte. Pak vajíčka nechte odpočívat v barevné lázni. Nezapomeňte, že čím déle je tam necháte, tím výraznější bude rozdíl mezi obtiskem a barevným okolím.

Doufáme, že se vám naše tipy a triky líbily, a že letos vyzkoušíte něco nového. Budeme rádi za vaše komentáře, která metoda vás zaujala nejvíce anebo jak tradičně zdobíte kraslice vy. Přejeme vám krásné Velikonoce a kreativitě zdar!

Autor: Bára R.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky