Tipy na tradiční i zdravé vánoční cukroví

Je to tady! Vánoční atmosféra nám pomalu začíná proudit žilami, nákupní horečka stoupá a těšení se na dárky se stává nesnesitelným. No jo milí zlatí, ale k tomuhle všemu nám ještě přibývá jedna legrace – pečení vánočního cukroví. Vyžaduje to sice hodně úsilí a času, ale ta vůně a chuť! Aby stál výsledek opravdu za to, připravili jsme si pro vás několik našich osvědčených receptů na nejlepší vánoční cukroví. Takže váleček do ruky, vaječný koňak na dosah a jdeme na to.

Oblíbené vánoční perníčky naší BBQ

Vyzkoušela jsem už tolik receptů na perníčky, že mohu s klidným svědomím říci, že tento je opravdu nejlepší! Našla jsem ho u známé food blogerky Kitchenette, která má vše i krásně nafocené. Většinou googlim recepty ne podle ingrediencí, ale podle fotek. #pracovnideformace

S perníčky jsem si za svoji pečící historii užila několik vypečených zážitků – např. super lepivé těsto, které nikdy neztuhlo, nebo upečené perníčky, které zase ztuhly až moc. S tímto receptem šlo ale všechno jako po másle, takže dost omáčky a pusťme se do díla!

Pro přípravu perníčků jsou alfou a omegou dvě věci – upéct je včas, aby měly dostatek času na změknutí, a správně namíchat poměr koření, které je dělá naprosto unikátními.

Postupujte přesně podle receptu a nezapomeňte na žádnou ingredienci. Dokonce i to velké množství medu má své opodstatnění a následná chuť je toho důkazem. Zde zkrátka není prostor pro šizení! Neostýchejte se přidat i trochu kakaa, perníčky se vám díky němu pěkně vybarví. Jen to moc nepřehánějte, ať nepřebijete chuť koření. Perníčková směs se nejlépe připravuje v kamenném hmoždíři. Uvidíte, jak vám krásně provoní celou kuchyň. Perníčky pečte v předehřáté troubě na 155 °C a teplotu v průběhu pečení neměňte.

Těžko říci, kolik plechů napečete. Vše se odvíjí od velikosti vykrajovátek. Já mám slušnou sbírku včetně velkých stromků, panáčků či sněhuláků a podařilo se mi napéct dvě krabice od bot. Měla jsem tak pro každého člena rodiny nachystanou menší ozdobnou krabičku, kterou si ode mne vyfasoval jako drobný vánoční dárek.

V receptu naleznete i návod na polevu, se kterou se velmi dobře pracuje. Teď už jen mít inspiraci na zdobení a dílo je dokonáno.

Nejlepší recept na vosí hnízda od Zuzky

Úlky nebo také vosí hnízda, kdo by je neznal (a nemiloval)? Už od malička patřily tyhle chuťově neodolatelné věžičky k těm, které jsem tajně ujídala při každé příležitosti. A ani po Vánocích jsem neměla dost. Jelikož se řadím spíše mezi vánoční konzervy, každý rok se u nás připravoval stále stejný „vosí“ recept. Lepší na světě totiž samozřejmě nebyl, že jo. No jo, ale období dětské naivity opadlo a mně se rozšířily obzory. Třeba o naše nové sousedy a jejich dokonalé úlky, které ty naše poslaly do vánočních lovišť.

A protože jsem úžasná a nezištná, poskytnu vám tento zlatý grál mezi recepty na vosí hnízda. Jste připraveni na nával dokonalosti? Máte ho mít. Připravovat je budete zhruba hodinu (záleží na vaší zdatnosti) a pak radím si je vyfotit. V plném počtu vydrží asi tak minutu (tady zase záleží na vaší vnitřní síle). Těsto:

  • 200 g mletých piškotů
  • 80 g změklého másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 4 lžíce rumu
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 bílek

Krém:

  • 120 g změklého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce rumu
  • cca 40 celých piškotů jako základny

Pracovní postup je stejný jako u klasických vosích hnízd. Výtvory uchovávejte v chladu a na nedostupném místě. Případně na půdě, kam vede minimálně sto schodů. Dobrou chuť a sežeňte si číslo na osobního trenéra. Po Vánocích s těmahle úlkama ho budete potřebovat.

Snadné raw kuličky podle Gabi

Všichni u nás doma milují poctivé linecké cukroví od babičky. Zároveň se ale snažíme stravovat zdravě, a proto každý rok hledám recepty na vánoční dobroty, které můžeme zobat naprosto bez výčitek. Minulý rok jsem narazila na recept, který jsem si upravila podle aktuálních zásob ve spíži a vznikly z toho tyto raw kuličky, které zmizely vesmírnou rychlostí. Zamilovala si je totiž celá rodina včetně mého sedmiletého bráchy. Navíc se jedná o cukroví, které připravíte rychle a snadno, takže ideální. Budete potřebovat:

  • 100 g kešu oříšků
  • 100 g mandlí
  • 120 g neslazených rozinek
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 lžíce vody
  • 100 g raw čokolády (možno použít jakoukoliv jinou)
  • 120 ml mandlového mléka
  • lyofilizované maliny/jáhlové pukance/mandle

Kešu oříšky, mandle a rozinky zpracujte v mixéru, aby vznikla kompaktní hmota. Přisypte kakao, přidejte lžíci vody a zpracujte v těsto, ze kterého budete tvořit malé kuličky. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Až bude tekutá, můžete v ní začít namáčet vytvarované kuličky (pro ulehčení je napíchněte na špejli). Ty si odkládejte na pečící papír a než čokoláda úplně ztuhne, libovolně je posypte – rozdrcenými lyofilizovanými malinami, mandlemi či jáhlovými pukanci. Nechte je ztvrdnout v lednici a voilà, máte hotovo! Každý rok můžete posypky obměňovat a ochutnávat různé varianty. Já je letos plánuji obalit v kokosu. Mňam!

Katčiny zdravé variace cukroví

Klasické vánoční cukroví sice moc ráda peču a zdobím, sama si na něm ale příliš nepochutnám. Každý rok proto experimentuji s odlehčenějšími variantami. V receptech po babičce v tomto ohledu mnoho inspirace nenajdu, pravidelnou dávku nových nápadů mi ale dělá Lucie z Delicious Blog.

Nemám jeden osvědčený recept, ke kterému bych se vracela. Naopak jsem zatím každý rok zkoušela něco nového. V loňském roce to byly kořeněné sušenky ve skořicovém cukru a čoko-tahini sušenky. A oboje můžu rozhodně doporučit!

Velmi vděčné jsou také různé nepečené raw kuličky ze sušeného ovoce, oříšků a semínek, které jsou jednoduché a rychlé na přípravu. Stačí jen správná kombinace surovin a výkonný mixér a za chvíli je hotovo. Mým favoritem je spojení sušených švestek s mletým mákem a špetkou skořice, to vše obalené v kakaovém prášku. V těsném závěsu jsou sušené fíky s mandlemi obalené v drcených pistáciích.

Zdravější varianty cukroví většinou chystám až na poslední chvíli před Vánocemi. Není třeba je nechávat dlouho uležet; dají se mlsat okamžitě, nebo jim stačí pár dní v lednici. Vzhledem ke koncentraci energie a chutí jich také není třeba dělat velké množství. Připravte se ale na to, že vám je budou ujídat i ti členové rodiny, kteří nad nimi na začátku ohrnovali nos. :)

To je pokušení, co? Taky už vás honí mlsná a začínáte se na vánoční pečení těšit? Podělte se s námi o vaše oblíbené recepty na vánoční cukroví. Těch totiž není nikdy dost.

Autor: Zuzka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky