Jak jsme vyráběli prsten na zakázku pro film Milada

Koncem října minulého roku jsme měli věru zajímavý telefonát se zájmem o opravdu netradiční zakázkovou výrobu. Volal nám pán z Barrandova z výpravy připravovaného filmu o Miladě Horákové. Film Milada produkovala, jak jistě víte, americká společnost Netflix, tedy největší poskytovatel placených online filmů na celém světě.

Film Milada

Padl na nás dotaz, zda bychom dokázali vyrobit speciální prsten na míru, který by odpovídal naprosto přesné replice prstenu ve tvaru kozoroha. Prsten, který Milada Horáková dostala od svého muže „Bohu“, když byla v koncentračním táboře Terezín. Prsten jí tenkrát přišel v tajném psaní a původně byl vyroben z chleba. Uchovat si takový šperk v tajnosti u sebe až do svého propuštění muselo být jistě velmi náročné.

Pokud se ptáte, proč byl prsten zrovna ve tvaru kozoroha, je v tom jistá symbolika. Jistě vám napoví datum jejího narození – 25. prosince 1901. Milada Horáková se tedy narodila ve znamení Kozoroha. V současnosti je pozůstatek prstenu možné vidět v muzeu v USA.

Prsten vyroben z chleba

Replika slavného prstenu? Výzva přijata!

Jelikož se specializujeme na zakázkovou výrobu šperků ze zlata, platiny či stříbra, stáli jsme před opravdu nevšedním úkolem. I tak jsme ho ale chtěli zkusit a hlavně zvládnout na jedničku, tak jak to máme ve zvyku s jakýmkoliv jiným šperkem na míru. Zároveň jsme si říkali, že být součástí filmu o tak významné osobnosti naší historie je nesmírná pocta, a o to radostněji jsme na spolupráci kývli.

Tenkrát jsme pána z výpravy poprosili o vizuální materiál a domluvili se rovnou na schůzce. Byla nám předána pouze tato jediná fotografie, která nebyla zrovna té nejlepší kvality, a pár informací ohledně přibližných mír.

Podklad, na kterém je hlava kozoroha, měl mít průměr kolem 2 cm, oba rohy měly mít čtyři články a hlavně měly být stejně dlouhé. Samozřejmě nás také zajímala velikost prstu herečky, která bude Miladu představovat. Po několika debatách padla volba na poměrně velkou velikost – číslo 61.

Jak probíhala výroba prstenu

Jistě vás ale zajímá, z čeho jsme prsten vyrobili, abychom se co nejvíce přiblížili barvě a konzistenci chleba, a jakou technologií jsme se k výsledku dopracovali. Není-liž pravda?

Návrh modelu

Jako první materiál na výrobu nás napadl speciální plast, který bude po dalších barevných úpravách nejvíce odpovídat realitě, ale především bude i nejodolnější vůči ostatním vlivům, jako je voda, poškrábání či ostatní nečistoty. Na výrobu prstenu jsme použili nejnovější technologie 3D modelace ve speciálním počítačovém programu. Díky těmto novodobým metodám můžeme vyrobit šperk opravdu v jakýchkoliv tvarech a klient má možnost být součástí celého výrobního procesu, neboť s ním jednotlivé návrhy pravidelně konzultujeme, dokud šperk není dokonalý. I v tomto případě prstenu na míru předcházelo několik konzultací.

Na následujících fotografiích můžete vidět rendery namodelovaného prstenu ze všech stran. Jedná se o realistický obrázek, díky kterému získáte představu, jak bude vypadat šperk s použitím vybraného materiálu.

3D tisk

Tento render nám režie s radostí schválila a my jsme mohli dát model do 3D tisku. Využíváme ty nejlepší 3D tiskárny, jejichž technologie nám umožňují vytvářet šperky s opravdu komplikovanými a jemnými detaily. A že tento prsten ve tvaru kozoroha náročný opravdu byl. Výsledný plastový šperk jsme pak vyrobili v několika hodinách. Na celé výrobě byla nejtěžší samotná modelace a samozřejmě i konzultace křivek prstenu s filmovým štábem, abychom docílili té nejvěrnější kopie.

To, jak šperk vypadal po výtisku na 3D tiskárně, můžete vidět na následujících fotografiích.

Jak jistě vidíte, prsten z 3D tiskárny byl černý, výsledkem ale měl být prsten hnědý. Výpravě filmu jsme nabízeli dodatečné domalování do hněda, avšak štáb se rozhodl pro vlastní úpravu, kterou si po nás převzali zkušení patinéři.

3D model prstenu

Prsten a jeho vyobrazení ve filmu Milada

A jak prsten ve finále vypadal? To můžete samozřejmě vidět ve filmu Milada, který právě teď běží v kinech. Je nám ale jasné, že jste velmi nedočkaví, proto se s vámi podělíme o následují fotografie vystřižené z filmu. Vděčíme za ně postprodukčnímu teamu LOADED VISION Entertainment, který nám je s milým svolením poskytl. Ještě jednou moc děkujeme!

Střípky ze zákulisí

Na zakázce jsme pracovali něco málo přes 2 měsíce, neboť se nám střídala komunikace s lidmi ze štábu. Natáčení bylo na nějaký čas i pozastaveno. Později jsme se dozvěděli, že režisér David Mrnka pracoval na filmu přes 10 let. Více podrobností doporučujeme zhlédnout v tomto rozhovoru pro DVTV. Je tedy samozřejmé, že v tak velkém projektu nejdou plány vždy podle představ, proto jsme měli velké pochopení a společně si přáli, aby se film v pořádku dokončil.

Již na počátku spolupráce jsme filmovému štábu nabídli, že prsten vyrobíme zcela zdarma s tím, že budeme moc rádi, když šperk dobře poslouží svému účelu. Zároveň jsme měli jediné přání - aby byla naše spolupráce zmíněna v závěrečných titulcích a my ji mohli propagovat i na našich stránkách včetně sociálních médií jako Facebook a Instagram. Všechno nám bylo slíbeno s tím, že společnou spolupráci můžeme uveřejnit až po uvedení filmu do kin.

Čekali jsme přesně rok a ani tak si nebyli jistí, zda prsten v záběrech bude, neboť veškeré novinové plátky psaly o tom, že scénář ve filmu byl změněn 52x! Když nám ale před pár týdny přišla pozvánka na předpremiéru filmu v kině Světozor, naše Eppi srdce zajásalo s určitou nadějí.

A naše přání se opravdu vyplnila! Prsten je v záběru hned pětkrát a jméno Eppi zmíněno ve speciálním poděkování v závěrečných titulcích.

Doteď jsme z toho všeho nesmírně dojatí a jedna emoce střídá druhou. Ani nevíme, co je silnější. Pracovat na tak zajímavém projektu, který se týká nelehkého osudu tak významné ženy, jakou Milada Horáková opravdu byla? Nebo to, že prsten naší produkce uvidí lidé po celém světě, neboť film bude na Netflixu k vidění ve více jak 190 zemích světa?

Jsme opravdu velmi poctěni, že jsme mohli být součástí tak velkého projektu a všem filmovým fanouškům přejeme příjemnou podívanou.

A co vy, již jste film viděli? :)

Autor: Bára R.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky