Nespavost – 5 tipů, jak na ni

Energie nikde a pracovní tempo spolehlivě kolísá mezi nulou a mínusovými hodnotami. Celý den sníte o tom, jak večer ulehnete do postele a blaženě vklouznete do říše spánku. Jste prostě unavení, potřebujete se vyspat, ale... ono to nejde. Nemůžete totiž usnout. Nejen dnes, ale skoro každý den. Potěším vás, když řeknu, že v tom nejste sami? A že existují rady na to, jak rychle usnout i bez prášků? V následujících řádcích vám povím, jak na to.

Pijte zklidňující bylinkové čaje

Začínáme zlehka, všímáte si? Nechci vás totiž hned na začátku odradit náročnými činnostmi. Každopádně uvařit a vylouhovat čaj by měl zvládnout každý. Důležité samozřejmě je, vybrat vhodnou bylinkovou směs. Pokud vás trápí stres a před spaním, popř. i během něho, máte pocit tenze a přijdete si roztěkaní, uvařte si heřmánek. Ten navíc působí i protizánětlivě. Jestli se jedná spíš o to, že jste přetažení a nedokážete zpomalit, bude pro vás vhodnější meduňka nebo levandule. V případě zklidňujících čajů se jedná spíše o lehčí pomůcku, ale věřte, že minimálně jako zdravá prevence zabírá perfektně.

Zkuste pohyb na čerstvém vzduchu

To, že je pohyb obecně zdraví prospěšný, tu asi nemusím obhajovat. Když ho ale navíc vyšperkujete spojením s pobytem na čerstvém vzduchu a správným načasováním – tzn. odehraje se min. 2 hodiny před spánkem – máte slušně nakročeno k tomu, aby se z probdělých nocí stala pouhá vzpomínka. Důležité také je pohyb nepřehánět. Vyberte si tedy činnost, která vás vnitřně zklidní, pomůže zapomenout na starosti a vyčistí hlavu. Takže procházky, běh, jóga, plavání, brusle a nebo klidně lukostřelba. Výběr už je pouze na vás.

Pravidelný režim může být kámoš

Načasování hraje v boji s nespavostí velkou roli. 2 hodiny před ulehnutím se doporučuje nepít, nejíst a neprovozovat žádný extrémně namáhavý pohyb. Jako má jít tělo do hrobu zhuntovaný, tak do postele uvolněný a především vnitřně na spánek naprogramovaný. K tomu mu pomůžete tím, že se do hajan odeberete každý den ve stejný čas. A pozor, vím, že pravidla, řád a jiná omezení jsou v dnešní liberální době značně nepopulární, ale tohle fakt zabírá. Zkuste to dodržovat cca 14 dní. Až si pak vyjdete s kamarády na skleničku a v 9 začnete klimbat, nedivte se. To jste jen své tělo dostali do zaběhnutého řádu, ve kterém si tolik libuje.

Dopřejte si domácí relaxační rituály

Relaxační taktiky před spaním se řadí mezi super příjemné a vyhledávané způsoby, jak na zdravý spánek. Vypněte Instagram, zavřete Facebook a jděte žít svůj vlastní život. Zapalte si svíčku s přírodní vůní, nalijte si vylouhovaný bylinkový čaj a pomazlete domácího mazlíčka nebo partnera. Soustřeďte se na to, co se vám během dne podařilo a za co jste vděční. Pusťte si relaxační nebo vážnou hudbu a zavřete oči. Meditace (klidně i ta řízená) je skvělou volbou, jak vypnout a odstranit nekontrolovatelný tok myšlenek. Joo, kdyby ty myšlenky takhle „tekly“ i přes den, co? Pořádně dýchejte, uvolněte se. Dopřejte si s partnerem navzájem masáž a mějte se prostě hezky. Pak už se stačí jen vykoupat a v tomto uvolněném rozpoložení si nasadit masku na spaní a ulehnout do postele.

Mobilům a televizi vstup zakázán

Ne, telefon, televize ani počítač do ložnice opravdu nepatří. Vyměňte je za knížku, zklidňující hudbu nebo nejlépe – konverzaci s rodinou. To modré světlo z displejů vám totiž dost škodí a nabourává vnitřní naprogramování vašeho organismu. A to nemluvím o tom, jakou paseku na vaší psychice napáchá často negativní obsah sociálních sítí a internetu obecně. Naučte se tyto moderní pomocníky odkládat co nejčastěji. Pomalu si na to zvyknete a uvidíte, jak si nejen spánek, ale celý váš život kvalitativně polepší.

Rad, jak nejrychleji usnout a zatočit s nespavostí, existuje spousta. Já tu sepsala ty, které fungují mně a nedám na ně dopustit. Pokud máte i vy své vlastní ozkoušené návody, napište nám je. Třeba tím pomůžete zase někomu dalšímu.

Autor: Zuzka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky