Vánoční filmy a pohádky, které (ani) letos nevynecháme

Také už se tak nemůžete dočkat toho, až si dopřejete tu pravou domácí vánoční pohodu a budete si společně s vašimi nejbližšími dopřávat všeho, co patří k Vánocům? Představit si je rozhodně nedokážeme ani bez tématických pohádek a filmů, které jsou zkrátka neodmyslitelnou součástí vánočních dnů!

Já už se vidím zachumlaná v dece, tlustých ponožkách a pohodlně uvelebená před televizí. Samozřejmě vymrzlá z procházky po zasněžených kopcích, aby to koukání na hrneček horkého kakaa bylo zasloužené! Ráda bych dodala, že v ideální představě přede mnou leží talíř plný krásně nazdobených vánočních perníčků a mísa bramborového salátu. Protože když už, tak už…

Dárkový průvodce

Přiznám se, že obvykle nemám ráda opětovné sledování filmů, přece jen… všichni už ví, jak dopadnou. O Vánocích ale dělávám výjimku. Jsou tady totiž filmy, které nestárnou a já se na ně můžu dívat pořád a pořád dokola. Jaké to jsou?

Jeden předvánoční tip

Jestli se stejně jako já nemůžete dočkat Vánoc ještě dávno před tím, než skutečně přijdou, a na tu příjemnou atmosféru se raději než procházením přezdobených nákupních center ladíte po svém, doporučuji jeden z mých oblíbených každoročních rituálů – sledování Harryho Pottera.

Jestliže nestíháte všech osm filmů, nezoufejte, ten s nejlepší vánoční atmosférou je stejně hned první díl – Kámen mudrců.

Sám doma

„Harry, jdu do baráku!” Neboť nepustit si o Štědrý den film Sám doma by byl hřích. Předvánoční shon u McCallistrů mi silně evokuje ten náš, naštěstí mě rodiče doma nikdy samotnou nezapomněli. Škoda, alespoň bych se mohla ládovat kýblem zmrzliny a nikdo by mi to nemohl zatrhnout.

Z tohohle filmu jsem pokaždé stejně nadšená. Ať už film vidím po páté, šesté, sedmé, dvacáté… Vždycky se těším, co na ty zloděje Kevin narafičí! (I když už to samozřejmě dávno vím.)

Jednička je prostě jednička, ale první svátek vánoční jistě neurazí ani druhý díl, ve kterém je Kevin sám ve vánočním New Yorku, neboť i ten má své kouzlo.

Grinch

„Ví, Kdovíci. Ví, co říci. Vítejte nám Vánoce. Ví, Kdovíci. Ví, co říci. Vítejte zas po roce.” Tato písnička mi v hlavě sice vyzvání celoročně, ale je stejně příjemně nakažlivá jako celý tenhle rodinný film. V hlavní roli tu spatříme Jima Carreyho jakožto zelenou chlupatou příšerku, co nenávidí Vánoce a snaží se je za každou cenu zkazit. A to roztomilým Kdovíkům, kteří prakticky nežijí ničím jiným než Vánocemi. Hmm, možná tomu tak bude proto, že žijí ve sněhové vločce!

Mluvení ve verších je možná lehce praštěné, ale jsou přece Vánoce!

  • Stříbrný otevírací medailon ve tvaru srdce Luciana
    Stříbrný otevírací medailon ve tvaru srdce Luciana
  • Stříbrná kolekce s perlami Landia
    Stříbrná kolekce s perlami Landia
  • Pozlacený set náušnic s tyrkysy Lauma
    Pozlacený set náušnic s tyrkysy Lauma
  • Zlaté kruhové náušnice Dorian
    Zlaté kruhové náušnice Dorian
  • Náušnice s oválnými opály Zamora
    Náušnice s oválnými opály Zamora

Láska nebeská

Láska, chaos a předvánoční Londýn. Osudy několika postav a osobitý britský humor vás čeká v podání Lásky nebeské, kterou určitě zná každý z nás. A jestli ne, tak se přiznávám, že závidím! Jsou filmy, které byste prostě nejraději viděli jako poprvé. Tohle je rozhodně jeden z nich.

Karlík a továrna na čokoládu

Sladkosti kam se podíváte a s nimi výborný Johnny Depp v roli Willyho Wonky, majitele továrny, která tyhle skvosty vyrábí. Neskutečně zpracovaný vizuál k nakousnutí, co zahřeje u srdíčka. I kdybyste těch cukrovinek okolo sebe neměli málo, neváhejte!

A co doporučuji z českého výběru?

Pelíšky

Česká klasika z konce 60. let, výborní herci a nestárnoucí hlášky („Ty jsou, viď.”). Hřebejk a jeho hořko-sladká komedie patří zkrátka na povinný vánoční seznam. I přesto, že film pojednává o vážném tématu, je natočen s lehkostí a humorem, které vás pohladí po duši. A co je na tom nejlepší? Při přepínání televize po vánoční večeři vás 100% nemine!

Popelka

Co by to bylo za Vánoce bez staré dobré Popelky... Nemýlíte se, cítíte patos, ale tahle pohádka? To je prostě srdcovka. Už jako malá jsem se viděla v bílých šatech s nekonečně dlouhou vlečkou, jak jedu zasněženou krajinou na sněhobílém koni a ve vlasech se mi třpytí korunka! Prostě úplná a dokonalá pohádka.

Zajímavost: Vždycky mě překvapí, že film je z roku 1973… nesmrtelný snímek!

A které filmy nemohou o Vánocích chybět u vás? Podělte se s námi o svoje oblíbené tipy, bez kterých pro vás Vánoce prostě nejsou to pravé ořechové.

  • Zlatá náušnice s písmenem Alphabet
    Zlatá náušnice s písmenem Alphabet
  • Náušnice se znamením zvěrokruhu Pisces
    Náušnice se znamením zvěrokruhu Pisces
  • Prsten s ukrytým slonem Malý princ
    Prsten s ukrytým slonem Malý princ
  • Zlaté visací náušnice s modrými safíry Elaine
    Zlaté visací náušnice s modrými safíry Elaine
  • Cestovní pouzdro na šperky béžové Venice
    Cestovní pouzdro na šperky béžové Venice

Dárkový průvodce

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky