Výběr 5 nejlepších online seriálů, které prostě chcete vidět

Seriály poslední dobou vládnou nejen světu televizí, ale i onlinu. A musím poníženě přiznat, že po nastavení zkušební verze HBO GO a Netflixu také naší domácnosti. Vždy jsem byla fanouškem kvalitních věcí, které mi navíc i něco dají. Vybrala jsem tedy 5 seriálových počinů, které jsou tak skvělé, že ve vás nejen něco zanechají, ale změní i váš pohled na svět nebo doplní vzdělání. Tak co, připraveni?

Černobyl

Nezačínáme zrovna zlehka, uznávám. Ale antré má být působivý a nezapomenutelný. Tak tady ho máte. Naprosto epická 5dílná podívaná, kterou napsal sám život a před kamerou ji perfektně odehrály takové hvězdy jako J. Harris, S. Skarsgård nebo Emily Watson. Navíc se mi líbí snaha neudělat z této tragédie bulvární a senzacechtivou záležitost, nýbrž spíše dokument atraktivní formou. To, jak se fanoušci a influenceři zbláznili a začali Černobyl a Pripjať brát útokem, je věc druhá. Mluvím teď o kvalitě ztvárnění, držení se historických faktů a eliminaci klišé.

Pokud o této jaderné katastrofě nic moc nevíte a malinko se za to i stydíte (jako já), koukněte se na tenhle seriál. Dá vám víc informací než učitel na hodině dějepisu a ještě stylem, na který nikdy nezapomenete. Popřípadě si přečtěte i knižní „předlohu“ od držitelky Nobelovy ceny S. Alexijevičové – Modlitbu za Černobyl: Kroniku budoucnosti. Právě ta prý byla inspirací seriálu. Mimochodem, věděli jste, že za tímhle projektem stojí tvůrci Scary Movie, Pařby v Bangkoku a Vikingů?

Babylon Berlin

I další zástupce mého výběru je z historie a opět z té nedávné. Konkrétně zabrousíme do Berlína 20. let 20. století. Nejdražší německý televizní počin v dějinách nastavuje laťku poměrně vysoko. Němci tohle prostě umí. Absolutně bezchybná výprava, vše promyšlené do posledního detailu a herci hrají tak, že přestanete vnímat, že se jedná o fikci (pardon za spoiler). Pokud se vám líbí styl à la Velký Gatsby, jste doma. Kriminální zápletka je zasazena do divácky atraktivního meziválečného období. Zároveň je ale do kontrastu postaveno již méně atraktivní prostředí válkou zdecimovaného Německa. A právě tahle kombinace vás chytne a nepustí, dokud ji nedokoukáte.

Jo a ještě mě zajímá – přijde vám tahle doba romantická? Přijde, že jo? Tak se připravte na to, že tenhle příběh vám otevře oči. Všudepřítomná špína, chudoba, až nechutná korupce, bolestivé dozvuky první světové války a indície napovídající, že přijde další. Furt si budete říkat, to je toho neštěstí málo? Je! Takhle ten svět prostě chodí. 16 epizod, které utečou jako voda a vám bude smutno, že to nemá alespoň tolik dílů, co Ulice.

Chef’s Table

Tak trochu přibrzdíme. Resp. ne, co se týče tempa, ale spíše negativních témat. Chef’s Table z této seriálové pětky vyčnívá. Jedná se spíše o dokumentární podívanou, která bere dech. 6 sérií nadupaných těmi nejzajímavějšími příběhy kuchařů z celého světa. Občas vás bude mrazit, jindy si pobrečíte, ale vždycky na to budete koukat s otevřenou pusou a obrovským respektem před každým z nich. Neskutečná kombinace silného příběhu, obrovské dřiny a uměleckých gastronomických děl doplněna o vážnou hudbu. Ta je pečlivě vybrána tak, aby dokreslila prostředí, ve kterém kuchař tvoří (jo a zazní i Vltava ♥).

Věřte, že tady se vaše emoce vyblbnou. Takže jestli vám Michelinská hvězda přijde jako zbytečný luxus, nebo dojetí nad kouskem sushi přehnané, mrkněte na tohle. Na jídlo pak budete koukat s posvátnou úctou a jako na každodenní „malý“ zázrak.

American Crime Story – Versace

Tak tohle rozdejchávám ještě teď. Versace no, čekáte vizuálně dokonalý seriál, který vám přiblíží život známého návrháře a zaměří se na jeho tragickou smrt. Pohoda prostě. Ha! Tak přesně takhle to není. Mnohem víc než na Versaceho se totiž autoři zaměřili na osobnost atentátníka A. Cunanana. A řeknu vám, že takový exkurz do hlubin duše sériového vraha jsem ještě nezažila. Naprosto famózní herecký výkon D. Crisse způsobuje až nevolnost. Nenávidíte ho, abyste ho postupem času začali chápat a dopátrali se k tomu, kde tohle všechno začalo.

Jedná se o chronologicky převrácenou mozaiku, díky které vše pochopíte až po zhlédnutí posledního dílu. Tady fakt tleskám. I za výběr herců. Penelope Cruz jako Donatella Versace nebo Ricky Martin v roli Versaceho milence. Vzpomeňte si na mě, až budete v transu sledovat scénu, kdy Cunanan tančí na párty v červené kožené kombinéze. Mám pocit, že některé scény se zapíšou do dějin.

Dark

Víte, jak jsem ze začátku psala, že se vám po těchhle seriálech změní pohled na svět? Tak jsem nemluvila jen o Černobylu, ale i o německém (já vím, už zase) seriálu Dark. Opět do detailu vyladěný televizní projekt, který zaujme tematikou, výpravou i geniálním výběrem herců. Skvělý O. Masucci, kterého jste mohli vidět např. v Už je tady zas, i velmi nadějný L. Hofmann v jeho ikonické žluté bundě (kterou mimochodem do teď sháním) tvoří postavy, ke kterým přilnete.

Mysteriózní prvky se prolínají s těmi typickými pro drama. V žádném díle nevíte, co si myslet, ve kterém roce se vlastně ocitáte, ani kdo je zrovna ten hodný a kdo zlý. Vaše střídající se pocity zmaru, strachu a zvědavosti doladí psychedelický soundtrack, který si pak 100% stáhnete i do mobilu. Navíc to, o co se v tomhle seriálu jedná, vás nenechá chladnými. Já třeba pořád čekám, že až projdu dveřmi, vyjdu někde úplně jinde a v úplně jiném čase...

Doufám, že jsem vás alespoň trochu navnadila a pokud hledáte nějaké to kvalitní pokoukáníčko, oceníte můj výběr. I já budu ráda za vaše tipy na seriály, které stojí za to. Podělíte se?

Autor: Zuzka

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky