5 jarních receptů zdravě a jednoduše

Zima nám často dává zabrat emočně i zdravotně, proto je důležité si při změně ročního období dopřát řádnou nálož vitamínů. Ty jsou pro nás nejcennější a nejpřirozenější ve své přírodní podobě, a to konkrétně v jídle. Takže sezónnost, lokálnost a barevnost. Přesně v tomto duchu se teď podíváme na 5 vyzkoušených sladkých a slaných receptů, které tento gastronomický trojboj splňují na jedničku. Jo a nebojte, všechny jsou rychlé a zvládne je i začínající kuchař/ka. Vždyť krásné počasí přímo vyzývá vyrazit ven, a ne stát hodiny u plotny.

Jarní risotto s kopřivami, pampeliškou a špenátem podle Katky

Na jarním vaření mám ráda pestrost a svěžest. Snažím se vařit co nejvíc z lokálních a sezónních surovin, proto se vždy po zimě těším, až řepu, brambory a mrkev vystřídá v mém kulinářském repertoáru zase něco zeleného. Italské risotto patří mezi moje nejoblíbenější jídla a moc nepřeháním, když řeknu, že ho ve všech možných obměnách vařím skoro každý týden. Výsledným spojením je pak třeba tahle jarní variace nabitá zelenou energií.

Letos vám ale asi jenom udělám chutě a pokud vás recept zaujme, budete ho muset uložit na příští rok, protože kopřivy a pampelišky je třeba sbírat dříve z jara. Já jsem tohle risotto vařila už na konci dubna po Velikonocích, kdy přišlo zadání na téma článku od Zuz. Na konci května můžu ale doporučit jinou zelenou superkombinaci – chřest, cuketu a hrášek. Vše dochucené čerstvými bylinkami (bazalka, oregáno, tymián) a citronovou kůrou.

Suroviny

  • rýže na risotto (ideálně Arborio)
  • suché bílé víno*
  • zeleninový vývar
  • malá cibule, nasekaná najemno
  • olivový olej
  • mladé listy kopřivy a pampelišky**, nahrubo nasekané
  • čerstvý špenát, nahrubo nasekaný
  • stroužek česneku, najemno utřený
  • plátek másla
  • parmezán, najemno strouhaný
  • čerstvě mletá mořská sůl a pepř

* Na víně nešetřete a vybírejte takové, které byste si dali i samotné ve skleničce.
** Dejte pozor, kde bylinky trháte. Ideální je louka mimo město. Pampelišky je vhodné trhat ještě před tím, než začnou kvést, aby nebyly hořké.

Postup

V širším hrnci nechte na oleji zesklovatět cibulku. Mezitím propláchněte rýži. Tu pak přisypte k cibulce a zlehka orestujte. Rýži zalijte bílým vínem, promíchejte a nechte vařit bez poklice, dokud nebude víno vyvařené. Postupně pak do rýže přilévejte vývar, promíchejte a vždy nechte tekutinu vyvařit, dokud nebude rýže uvařená na skus.

Mezitím na pánvi na oleji zlehka orestujte česnek. Přisypte bylinky se špenátem a nechte zavadnout.

Obsah pánve pak společně s parmezánem vmíchejte do hotové rýže, osolte, opepřete a zjemněte máslem.

rizoto s kopřivami a pampeliškou

Oblíbená jarní nádivka Zuz

Budu upřímná – nádivka nepatří k mým gastronomickým láskám, ale konkrétně tenhle recept můj pohled na ni změnil. Neskutečně vláčná a chuťově intenzivní záležitost plná jarních chutí, která navíc zaujme i zapřísáhlé masožravce. Zkuste, uvidíte. Jako přílohu doporučuji takové ty malé roztomilé brambůrky vařené ve slupce, posypané pažitkou a přelité kapkou másla. Jsem zvědavá, co na to řeknete. 🙂

Suroviny

  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 150 g změklého másla
  • 250 g toustového chleba nakrájeného na kostičky
  • 400 g uzeného masa a slaniny
  • 180 g kopřiv, baby špenátu, medvědího česneku a petrželky natrhané na menší kousky
  • 6 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • 200 ml 30% smetany
  • 200 ml plnotučného mléka
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup

Na suché pánvi opražte toustový chléb do křupava, následně jej zalijte smetanou a mlékem a odložte stranou. Nakrájenou cibuli krátce orestujte na olivovém oleji. Jakmile zesklovatí, přidejte uzené a slaninu a smažte, dokud nebude mít vše zlatavou barvu.

Změklé máslo ušlehejte do nadýchanější a světlejší podoby (trvá to asi 5 min.) a následně pomalu zašlehávejte žloutky a koření.

Nyní přidejte k toustovému chlebu cibulku, maso, vyšlehané máslo i všechny natrhané bylinky a vše promíchejte. Následně přimíchejte (ručně a opatrně) vyšlehaný sníh z bílků. Celou směs pak přendejte do vymazané zapékací mísy a pečte na 180 °C asi 45–50 min. Vršek by měl být zlatavý a křupavý, vnitřek však musí zůstat vláčný.

jarní nádivka

Gabči vyšperkovaný banánový cheesecake

Cheesecake patří mezi moje nej nej nejoblíbenější dezerty. Když si jdu s kamarádkou po práci sednout do kavárny, nejčastěji padne volba právě na něj. Stejně tak ale miluju banánový chlebík, který si dávám, když chci sáhnout po zdravější variantě. A tak jsem si jeden den řekla, proč nezkusit obě mé sladké závislosti spojit. A ono se povedlo! Vznikl tak perfektní lehký dezert ideální k jarní snídani i odpolední kávě. Recept je navíc úplně bez cukru, takže ho můžete baštit naprosto bez výčitek!

Suroviny

Banana bread vrstva

  • 3 dl kokosové mouky
  • 2 dl ovesné mouky
  • 3 banány (čím zralejší, tím lepší)
  • 4 lžičky kokosového oleje
  • 4 vajíčka
  • 1 lžička prášku na pečení

Cheesecake vrstva

  • 2 vaničky polotučného tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • rýžový sirup na oslazení
  • ovoce na ozdobení

Postup

Banán rozmačkejte vidličkou a smíchejte s ostatními ingrediencemi na banana bread. Směs dejte do formy vymazané kokosovým olejem a vysypané kokosem. Stejně tak smíchejte i všechny přísady na tvarohovou vrstvu, kterou nalijte na banana bread.

Pečte v předehřáté troubě na 175 °C cca 50 minut, dokud nebude vrch dortu zlátnout. Výsledek nechte vychladnout a ozdobte ovocem. Já zvolila jahody a borůvky, které dort nejen krásně dochutí, ale udělají z něj i fotogenický kousek hodný záři sociálních sítí. 😀

banánový cheesecake

Katčina krémová špenátová polévka

Ačkoliv mám teplé krémové polévky spojené spíše s podzimním obdobím, některé z nich je mnohem lepší připravovat na jaře. Jako třeba tu špenátovou. Tahle zelenina je v jarních měsících zkrátka daleko chutnější, zelenější a tak nějak krásnější. Pokud ve vás špenátová polévka vyvolává neblahé vzpomínky na školní jídelnu, rozhodně nikam neutíkejte (ba naopak!). Chuť tohoto krému je obohacena o delikátní kombinaci koření a bylinek, která ho staví na úplně jiný level. A jak už tomu u zeleninových polévek většinou bývá, jeho příprava je navíc ultra jednoduchá.

Suroviny

  • 250 g čerstvého špenátu
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička kari koření
  • pár lístků čerstvého koriandru (případně 1 lžička sušeného)
  • pár lístků čerstvé bazalky (případně 1 lžička sušené)
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup

Špenátové listy opláchněte (ideálně v míse s vodou, proud z kohoutku by jim mohl způsobit „modřiny“) a nechce je okapat. V hrnci rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte v něm nadrobno nakrájenou cibuli. Česnek utřete nebo taktéž nadrobno nakrájejte, přidejte do hrnce a ještě chvilku opékejte. Stáhněte plamen a přisypte koření a bylinky, jen velmi krátce orestujte a zalijte horkým vývarem. Přihoďte listy špenátu, přiklopte pokličkou a nechce asi 10 minut vařit. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem a případně dochuťte solí či pepřem (záleží na tom, jak silný vývar jste použili).

Polévku můžete dle chuti ještě zjemnit trochou smetany nebo kokosového mléka (jen už potom nebude mít tak pěknou brčálovou barvu :)). Doporučit můžu také přidání nastrouhaného parmezánu, který zase vykouzlí trochu jinou chuť. Krém je výborný už sám o sobě, neváhejte ho však ještě trochu „vymazlit“ a ozdobte ho třeba kostičkami dozlatova opečené slaniny, dýňovými semínky nebo pečenými krutony.

špenátová polévka

Čoko-koko-malinový zázrak podle Cukrfree v rukách naší Báry

Nebudu lhát, miluju sladké! A jsem moc ráda, že v dnešní době si člověk může zamlsat i tak trochu bez výčitek. Stačí správně zvolit a nakoupit suroviny. Existuje tolik blogů, kde se dá inspirovat. Mým nejoblíbenějším je ten Janiny, mé kamarádky z dětství. Možná jej většina z vás zná, neb kdo by neznal Cukrfree? Baví mě, když mne na jejím Instagramu něco zaujme, a já si pak dávám challenge, aby to vypadalo (a snad i chutnalo) přesně jako na fotce. V poslední době jsem neodolala a zkrátka musela vyzkoušet kokosovo malinový koláč s čokoládovou polevou. Vypadá jarně, ale chutnat bude v jakémkoli období.

Suroviny

  • 500 g nahrubo strouhaného bio kokosu (opravdu zapomeňte na ten jemný)
  • 300 g mražených malin
  • 400 ml kokosového mléka (kontrolujte etiketu, ať v něm není zbytečně moc cukrů)
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1/2 lžíce skořice
  • 150 g kvalitní čokolády (nejlépe s alespoň 70 % kakaové hmoty)
  • 250 ml kvalitní smetany (min. 30%)
  • 150 g másla

Postup

Nejprve rozehřejte mražené maliny společně s kokosovým mlékem a olejem. To se stane během pár minut, takže za chvilku už můžete sahat po mixeru. Postupně sypejte nahrubo strouhaný kokos k malinové části. Opravdu si dejte pozor na výběr správného kokosu. Pokud koupíte ten jemný, dezert vám nebude držet pohromadě. Já jsem vítězné balení našla překvapivě v drogerii Rossmann, kde prodávají výrobky CountryLife. Zároveň je tento typ kokosu k dostání i v dm drogeriích, ale určitě i v dalších obchodech se zdravou výživou.

Jakmile všechen kokos dosypete, mixujte, mixujte, až vám vznikne konzistentní hmota. Tu pak přemístěte do hrnce, vmíchejte skořici a společně prohřejte.

Pak si připravte formu, která bude tak akorát vysoká, abyste dezert neměli příliš nízký, ani moc vysoký. Já sáhla po dortové formě o průměru cca 25 cm. Všechnu hmotu přemístěte, vyčkejte, až vychladne, a pak můžete připravit čokoládovou polevu snů.

Kvalitní čokoládu jsem koupila v drogerii dm. Mám ráda měkčí čokopolevy, proto mi vyhovují ty se smetanou. Tu stačí smíchat s kokosovým olejem, máslem a  tabulkami čokolády. Jakmile se vše krásně propojí a ohřeje, hrnec odstavte. Zkontrolujte stav koko-malinové hmoty a nalijte na ni polevu. Dejte vychladnout přes noc do ledničky a ráno se těšte na snídani. Je to opravdu lahoda a z takto kvalitních surovin nemůžete přibrat ani gram!

zdravý čokoládový dort

Sladkou tečkou na závěr zakončujeme jarní gastronomické inspirativní okénko a těšíme se na vaše nápady nebo ohlasy. Chutnalo?

Také by se vám mohlo líbit

Zatím žádné komentáře

Nechte nám tu svoji odpověď