Proč a jak se slaví den sv. Patrika? Odhalte s námi jeho tajemství!

Co si vybavíte, když se řekne svátek sv. Patrika? Moře zelené? Newyorské ulice zaplavené lidmi v kostýmech v různých odstínech barvy trávy, s nabarvenými či pomalovanými obličeji? Jetel? Trojlístky? Pintu tmavého Guinnesse? Tanec? Zpěv? Rozjásané zrzavé Iry? Speciální party, kde je veškeré občerstvení i pitivo laděné do jedovatých zelených variací? Objevili jste v sobě skrytého Irčana a rozhodli jste se prosadit slavení svátku i u nás? Jste na správní adrese: seznamte se, sv. Patrik.

Střípky z historie

Svatý Patrik. Apoštol Irska. Chlapec z římské rodiny žijící v Británii byl podle legend v 5. století unesen jako otrok na zelený ostrov. Odtud utekl, ale následně se vrátil a šířil křesťanství. Věří se, že zemřel 17. března 461 (493 – prameny se liší), a proto se jeho svátek slaví v tento předjarní den. K oblíbeným pověstem se řadí i ta, jak pomocí trojlístku pohanům vysvětloval jednotu Svaté trojice – Otce, Syna i Ducha svatého. A možná proto se jetel stal symbolem jak tohoto dne, tak celé země. Sv. Patrik se rovněž považuje za muže, který z Irska vyhnal hady. Jeden ho prý napadl při kázání a od té doby se žádný z nich na zeleném ostrově neukázal – nejvýše v zoo a teráriích vášnivých chovatelů. Může však jít i o alegorii toho, že Patrik jako misionář zbavil Irsko druidů a pohanů.

Bez zajímavosti není, že ač se svátek irského patrona slavil již v 9. a 10. století, tak první z tradičních přehlídek na jeho počest se konala na území dnešních Spojených států. Dne 17. března 1762 pochodovali New Yorkem irští vojáci sloužící v britské armádě. Za pomoci hudby a slavnostního marše si Irové připomněli své kořeny a setkali se s dalšími muži ze své země. Následující léta patriotismus mezi irskými imigranty jen vzkvétal a Irové zakládali sdružené společnosti jako Friendly Sons of Saint Patrick nebo Hibernian Society, z nichž některé dosud působí, které pořádaly vlastní oslavy dne svého oblíbeného patrona.

V roce 1848 se newyorská irská společnost rozhodla sjednotit všechny přehlídky do jediné a oficiální. V současnosti patří Přehlídka sv. Patrika v New York City k nejstarším na světě a k nejlidnatějším v USA, kde se jí účastní na 150 000 zájemců. Každý rok sledují téměř tři miliony lidí průvod, který se více než pět hodin táhne centrem města.

Svátek irských imigrantů

V Irsku a Severním Irsku patří 17. březen mezi státní svátky. V průběhu 19. století kvůli hladomoru imigrovalo do Spojených států obrovské množství chudých Irů. Každoroční oslavy svátku sv. Patrika se staly ukázkou síly a vlivu významné přistěhovalecké menšiny, která jako „zelená mašina“ zasahovala do politických voleb. V řadě starých amerických měst na východním pobřeží se tak irské průvody s dudami a bubny pořádají už od 19. století. Den irského patrona se tradičně slaví i ve Velké Británii, Austrálii a na Novém Zélandu. V posledních letech však proniká i do celé řady evropských zemí.

Jak se svátek slaví ve světě?

  • Přehlídky. Průvod se vám při zmínění svátku sv. Patrika jistě vybaví jako první. Především americká města proslula davy zeleně oděných, tančících a hrajících lidí procházejících jejich ulicemi. Nejznámější a největší akce se pořádají v Bostonu, New Yorku, Filadelfii, New Orleans a Savannah.
  • Alkohol. Velké množství irských Američanů jsou katolíci, proto dodržují zákaz pití alkoholu během postního období. Ale 17. března na oslavu svého nejvýznamnějšího patrona mohou toto tabu porušit. Právě proto si den sv. Patrika hodně spojujeme s obrovským množství opilých Irů.
  • Barvení vody nebo zelené pivo. Na svátek sv. Patrika obarvují v Chicagu řeku na zeleno, zelená voda tryská i z fontány u Bílého domu. Řada barů kromě tradičního Guinnesse nabízí i jedovatě zbarvené pivo.
  • Jen zelená to může být. V Seattlu barví ulice, jimiž prochází průvod, zelenou barvou. Návštěvníci by měli přijít v něčem zeleném, jinak riskují štípnutí. Všechny dekorace striktně dodržují barvu jetele.
  • Bohoslužby. Protože sv. Patrik šířil křesťanství, svátek neztrácí ani svůj náboženský náboj. Po mších následují oslavy, kdy i kněží jsou shovívaví k nestřídmosti nejen v případě alkoholu.
  • Výsadba hrachu. Severovýchodní oblasti USA slaví sv. Patrika vysázením hrášku. Dělají to samozřejmě kvůli jeho tradiční barvě, ale polovina března je rovněž ideálním časem k jeho zasazení.

Oslavy sv. Patrika v zemi pohanství zaslíbené?

Ano, v posledních letech se rozmáhá obliba slavení sv. Patrika i v zemích, které neoplývají větším či menším množstvím irských přistěhovalců. I v Praze a dalších českých městech se můžete vyfiknout do zelené a vyrazit za zábavou a zeleným pivem či irskými specialitami do klubů se speciálním programem nebo do klasických pubů, kde vám kromě nejznámějšího Guinnesse načepují i Kilkenny nebo Cider Stowford Press. Chcete-li patrona zeleného ostrova uctít i krmí, vyzkoušejte vařenou šunku, kysané zelí či jehněčí. Určitě vám zachutná i klobása s bramborovou kaší, pastýřský koláč nebo zelenina připravovaná na pánvi.

V zelené, ale decentně

Bojíte se, že vám zelená nesluší? Netoužíte si na tvář namalovat tradiční trojlístek? Zelené vlasy se podle vás hodí spíš pro teenagery? Nechcete, aby si vás kolemjdoucí děti pletly s vodníkem? Pak barvě jetele podlehněte decentně a s vkusem. Nezapomeňte, že nádherný odstín zelené zvaný Greenery byl dokonce zvolen barvou roku 2017. Nemusíte mít zelené šaty či tričko s irským nápisem, stačí takto zbarvené prádlo, ponožky, doplňky či ozdoby do vlasů. Trefou do černého jsou u žen šperky se zeleným drahokamem. Jemně zpracované klenoty přitahují pozornost zářivým kamenem, ale nenarušují celkový outfit, takže sv. Patrika můžete začít slavit hned ráno v kanceláři svým oděním. Přemýšlíte, který zelený nerost se vám zatřpytí v uších či dekoltu? Podívejte se s námi na nejdostupnější drahokamy v tónech přiřknutých patronovi Irska.

  • Přívěsek plný smaragdů a diamantů Sandiah
    Přívěsek plný smaragdů a diamantů Sandiah
  • Zlatý minimalistický prsten s tsavorit granátem Emilien
    Zlatý minimalistický prsten s tsavorit granátem Emilien
  • Smaragdový přívěsek vykládaný diamanty Alysia
    Smaragdový přívěsek vykládaný diamanty Alysia
  • Smaragdový prsten s diamanty Arya
    Smaragdový prsten s diamanty Arya
  • Zásnubní prsten se smaragdem a diamanty Nima
    Zásnubní prsten se smaragdem a diamanty Nima

Olivíny

Zelené až zelenožluté odstíny okouzlují ve stříbrných i zlatých špercích. Olivíny se navíc vždy spojovaly se světlem. Který kámen se proto více hodí k blížícímu se dni rovnodennosti? Udělejte si radost půvabnými oválnými či slzičkovými náušnicemi, případně prstýnkem se zelenkavým drahokamem.

Smaragdy

Hluboce a tajuplně zelenou barvou září královské smaragdy. Svatý kámen symbolizuje nesmrtelnost a víru a odpovídá tak filozofii slavného irského misionáře. Překrásný drahokam zazáří jak v prstenech a náramcích, tak v náušnicích. Ať už se vám v uších, či na krku budou houpat smaragdy v bílém, žlutém nebo růžovém zlatě či ve stříbře, rozhodně si získáte pozornost a dokážete, že den sv. Patrika dokážete oslavit s vkusem.

Tsavorit granát

Mysleli jste si, že granáty jsou pouze červené? Nenechte se zmýlit. Právě tento drahokam patří mezi ty, které dokázala příroda stvořit v nejkrásnějších odstínech zelené. Kámen původem z Tanzánie nebo Keni ohromuje ohněm a trendy tónováním. Žluté zlato zvýrazní temnější odstíny tsavorit granátu, bílé zas rozsvítí jeho lehkost a nadčasovost.

Zelený ametyst

I obvykle fialový ametyst dokáže překvapit a pomocí vyšší teploty se proměnit v zajímavý zelenošedý kámen. Jeho lehké zabarvení působí opravdu decentně a neutrálně, proto ozvláštní klasický byznys outfit i obyčejné džíny a tričko.

Zelený turmalín

Kámen hrající všemi barvami samozřejmě existuje i v zelené. Můžete se podívat po chromdravitech ve smaragdově temných odstínech, nebo po verdelitech zářících listově zelenou. Kámen hojnosti a prosperity je potěchou oka a oblíbíte si ho tak, že ho budete nosit nejen na oslavu dne sv. Patrika. Podlehněte tajemnému kouzlu zlatých náušnic či prstýnků, jimž kraluje tajuplný zelený turmalín.

Kromě uvedených drahokamů se se zeleným zabarvením můžete setkat i u pableskujících opálů, vzácných alexandritů, neobvyklých chalcedonů či výjimečných vltavínů. Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na zelené diamanty.

Sv. Patrik je muž, jehož památku bychom neměli nechat nepovšimnutou. Rozhodně si zaslouží ocenit jeho přínos při christianizování Evropy a při šíření vzdělání a míru. Charismatický světec neovlivnil pouze jeden ostrov, ale podepsal se na osudu celé západní kultury. Vyjděme si proto 17. března do irských pubů, naplánujme party nebo si jen na sebe vezměme něco malého a zeleného.

Autor: Eva Z.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky