7 nápadů na útulnější balkon

Ačkoliv jsem dítě z paneláku, jsem především holka balkónová. Nevím, jaké to je bydlet v domku se zahradou, okopávat záhonky nebo každou sobotu sekat trávu… Zato jsem ale od mala vychovávána k tomu, jak na malém místě vytvořit co největší (hit)parádu.

Je až neuvěřitelné, co moji rodiče dokázali za ta léta vykouzlit na výměře pouhých 8 x 2 metry. Na balkoně nám nechybí praktické posezení s vyklápěcím stolem (aby přeci nepřekážel, když se nepoužívá) a kouzelná „BBQ“ skříňka, ve které najdete zabudovaný gril, pípu a zásobu piv ve skle. V zimním období pak máme na balkoně v každém truhlíku decentní osvětlení. Celý systém však zapínáte pohodlně z bytu, abyste náhodou nemuseli jít ven na mráz.

Inu, tohle je už ale opravdu „vyšší dívčí“ a než se dostanu na podobný level i se svým balkonem, ještě mi to nějaký ten rok potrvá. Ráda bych se však s vámi v tuto chvíli podělila o tipy, které vás nebudou stát moc peněz ani času. Je tomu už cca 6 let, co bydlím v Praze, ale teprve 4 měsíce, co bydlím v bytě s balkonem. Takže má radost je veliká a s přicházejícím prosluněným obdobím ještě větší.

1. Bylinky do kuchyně i na balkon

Mým prvním tipem pro útulný balkon jsou bylinky. A to z jednoho prostého důvodu. Moc rádi je celoročně používáme v kuchyni a vždy se těšíme, až je z malých květináčů přesuneme ven do větších truhlíků. Jen si dejte pozor, kdy je na jaře vyšlete do plenéru, aby je nepřekvapil noční anebo ranní mrazík.

Bylinkám dopřejte prostor. Dvě rostlinky na jeden květináč jsou úplně ideální. Jako každý rok jsem i letos zasadila bazalku společně s mátou, jelikož jsou podobně ultra žíznivé. Do druhého truhlíku jsem k sobě dala rozmarýn s tymiánem, jež mají stejné nároky na výživu a naopak nepotřebují tolik vláhy.

Výhoda: Bylinky bývají z 90 % jen zelené, takže se vám budou hodit k čemukoliv. Splňují tak estetické nároky a navíc jsou prospěšné zdraví i v kuchyni.

2. Okrasné květiny jsou základ

Tak tyhle krásky visící z balkonu dokážou opravdu divy! Stačí si jen vybrat ten pravý druh podle vašeho vkusu a nároků na údržbu. Já osobně preferuji nenáročnou a co nejvytrvalejší květenu. Po vzoru mé mamky jsem si do truhlíků pořídila muškáty, ale pouze v bílé barvě, a doplnila je květinami podobnými modrým lobelkám.

Oba typy se mají rozrůst do větších rozměrů. Pevně tedy doufám, že je budu mít bohaté a pěkně převislé jako na každém druhém domě v Rakousku nebo jako moje babička na terase. Inu, povíme si za pár měsíců.

Výhoda:Okrasným květinám se perfektně daří v samozavlažovacích truhlících. Doporučuju je pořídit, ušetříte si tak spoustu starostí. Zastanou za vás práci, i když pár dní nebudete doma. Díky rysce vidíte, kolik vody v sobě stále mají, a tím pádem nehrozí riziko přelití. Co se týče ceny, jeden vás vyjde na necelých 200 Kč, investice se však rozhodně vyplatí.

3. Více květin!

Krásné přírody není nikdy dost, takže pokud máte místo také na parapetech nebo na zemi, postavte nějaký květináč či truhlík s oblíbenou rostlinou i sem. Teď jsou velmi módní například hortenzie, ale všechno kvetoucí bude určitě vypadat dobře.

Výhoda:

Rostliny na parapetu jsou krásným oživením nejen balkonu, ale i samotného okna. A navíc – včelky budou mít kam létat, což je v dnešní době velmi důležité.

4. Vyšší dívčí: ovo-zel

Tak v tomto ohledu mě čeká premiéra. Jistě jste ale už slyšeli spoustu příběhů o tom, jak si lidé zvládli vypěstovat rajčata nebo jahody na obyčejném balkoně. Pokud se tedy zadaří, i ty budou krásnou dekorací. Samozřejmě ale jen do té doby, než uzrají a vy je vítězoslavně zbaštíte. V poslední době jsou v trendu i vyšlechtěné citrusy.

Výhoda:Co si vypěstujete, to si i sklidíte a sníte. Každopádně s balkonovou úrodou držím palce!

5. Dopřejte si útulné posezení

Co by to bylo za balkon, kdyby se na něm nedalo posedět a užít si domácí atmosféru na čerstvém vzduchu? Ideální balkon by měl mít prostor pro jeden stolek a alespoň dvě židle, abyste tam mohli odpočívat i ve dvojici a sdílet své radosti. Vím však, že ne všichni mají takové štěstí. Někteří z nás jsou rádi alespoň za jednu rozkládací židli. Ale i to je pořád lepší než nic, ne?

Z osobního hlediska doporučuju jakýkoliv venkovní nábytek, který je dobře omyvatelný a pohodlný. Není nic horšího, než když se vám do materiálu usazuje prach nebo pyl. Zároveň je docela peklo mít židli, na které se nedá dlouho posedět. Při výběru proto myslete především na tyto aspekty.

Výhoda:Posezení je základ pohodlí. Jakmile si máte kam sednout, je to výhra! A co teprve ty letní večery při západu sluníčka se sklenkou dobrého pití?

6. Ať žijí světýlka

Svíčky, lucerny, lampiony, světýlka. Všechny tyhle drobnosti dokáží navodit tak příjemné pocity, že jakmile je zařadíte do balkonové výbavy, už se jich nikdy nebudete chtít vzdát. Upřímně, tímhle typem dekorace jsem se nechala inspirovat v sousedním Německu. Celkově mě vždy fascinovalo, co jsou Němci schopni vykouzlit na svých balkóncích, ale právě světýlka mi utkvěla v hlavě nejsilněji.

Výhoda:Osvětlení rozhodně nemusí být výsadou jen vánočního období. Pokud venkovní světýlka milujete, můžete je mít na balkoně celoročně. Je jen na vás, kam a jak si je pověsíte. Mohou být omotaná okolo zábradlí, květin nebo zavěšená v rohu nad vašimi hlavami. Svíčky nebo lucerny zase prosvítí tmavé kouty, parapety i stolky. Navíc se u nich pěkně sedí za teplých letních večerů a nocí.

7. Další originální dekorace na balkon

Při výběru dalších dekorací se vaší fantazii meze nekladou. Někdo jede ve stylu „méně znamená více“, jiný se raději obklopuje spoustou věcí. Jak jsem již zmiňovala v předchozím odstavci, i tady by se dala napsat esej o tom, co všechno jsou Němci schopni vymyslet na svých balkonech. Vždy se mi líbilo například využívání různých suvenýrů z cest, cinkrlátek, vlajek, zkrátka čehokoliv, co udělá prostor osobnější, útulnější. Když už jsme u těch národů, tak balkony v Itálii nebo ve Španělsku by mohly také vyprávět. Tam jde ale především o naddimenzovanou výzdobu z květin.

V dnešní době jsou velmi trendy také nástěnné macrame doplňky, které si při vší šikovnosti můžete vyrobit i sami. Pěkně vypadají i čisté láhve od vína, pokud mají zajímavý tvar, barvu anebo příběh. Já jsem si na parapet postavila na první pohled obyčejnou láhev toskánské značky Unlitro. Evokuje ve mě vzpomínky na příjemný večer s domácí pizzou od mého přítele.

Inspirovat se můžete i přírodními materiály. Dobře vypadají různě uskupené kameny, které si nasbíráte na výletě, nebo i pěkná větev. Na tu můžete zavěsit barevné stužky či provázky a vytvořit si tak dekoraci v trendy boho stylu.

Nezapomeňte se také chránit před sluníčkem, pokud na váš balkon během dne dopadá. Máte-li prostor pro markýzu, máte vyhráno. Jestliže vás bude chránit slunečník, využije ho – i ten se dá pěkně ozdobit.

Výhoda:Některé dekorace vás nemusí stát ani halíř. A pokud si je sami vyrobíte, spojíte tak navíc i příjemné s užitečným.

Jak sami vidíte, dekorací na balkon se dá vymyslet spousta. Nejlépe pak většinou vypadají nápady z naší vlastní hlavy, než ty na chlup okoukané z časopisů nebo Pinterestu. Nejdůležitější však je, abyste se na svém balkoně cítili dobře hlavně vy. :)

Zaujal vás některý z našich tipů? A jak to máte s dekorováním balkonu vy? Těšíme se na vaše komentáře.

Autor: Bára R.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky