Co (ne)dělat jako svědek na svatbě

Svatba je důležitý moment v životě každého páru. Pro někoho dokonce ten nejdůležitější. Proto se vše s předstihem plánuje do posledního puntíku a za pomoci blízkých lidí. Díky nim víte, že to zvládnete. Pokud si ovšem na svatbu nepozvete MĚ za svědka. Ano, tenhle článek bude má zpověď. Bude to sranda, ale bude to i poučné. Mohu tak alespoň žít v naději, že se někdo další nedopustí stejných chyb.

Když nevíš, zeptej se Googlu

Googlu se ptám na mnohé věci ve svém životě a s jeho pomocí jsem se učil i balit holky. Výsledky nebyly tehdy dost přesvědčivé, ale nikdy jsem na něj nezanevřel a ptal se dál. Pomohl mi s rekonstrukcí bytu i s vyplněním daňového přiznání. Zeptal jsem se ho tedy, co mám jako svědek za úlohu na svatbě. Hned první stránka mi prozradila, že stačí jen podepsat nějaký dokument po obřadu. Brnkačka.

Poslední pomazání

Týden před svatbou se mě kamarád zeptal, jestli už mám pro ženicha naplánovanou rozlučku se svobodou. Průšvih! Nic jsem pochopitelně neměl. Ale přece to nemůže být tak těžké, ne? Filmy nás učí, že je potřeba jen alkohol a slečna odhazující svršky. No jo, jenže alkoholu příliš neholduji a se striptýzem mám morální problém. Co by ale člověk neudělal pro kamaráda.

Rozlučku jsem uspořádal doma a připravil občerstvení. Zbývalo tedy jen zajistit slečnu. To se ukázalo jako velká výzva, neboť všechny měly již plný kalendář. Nakonec se mi přes česky špatně hovořícího pána podařilo sehnat slečnu Demi. „Asi podle Demi Moore,“ proběhlo mi tehdy hlavou.

Oslava byla v plném proudu, když zazvonil zvonek. Před domem stál mladík v hasičské uniformě. To vzbudilo zájem ostatních a sborově se přišli zeptat, kde hoří. Chlapec se představil jako Demi. Vysloužil jsem si posměch ostatních a Demiho jsme pozvali alespoň na lahváče. Dostat zaplaceno za válení se a pití piva, to je vysněná práce každého Čecha.

Točil, točil, až je vytočil

Jako člověka se zkušenostmi s natáčením mě budoucí manželé oslovili, zda bych jim svatbu nenahrál na kameru. Přijal jsem. Bylo však potřeba půjčit někomu kameru, aby natáčel momenty, kdy budu „svědčit“. Kameru jsem tedy předával známému.

Víte, co je fakt blbý? Že jako svědek tam musíte být právě na ty nejdůležitější momenty. Takže je musel natáčet kamarád. Ukázalo se však, že mé instrukce pro něj nebyly dostatečné. Celý obřad mají natočený na výšku. Do televize je to hodně špatný a instagramové stories tehdy neexistovaly.

Svatební proslov vykoupený krví

Tohle už jsem očekával. Měl jsem na hostinu připravený úžasný svatební proslov o manželském páru a jejich lásce. Když nastal ten správný moment, potřeboval jsem získat pozornost hostů. Cinknutí nožem o skleničku se zdálo jako fajn nápad. Bohužel jsem udeřil příliš silně a sklenička plná vína se mi rozpadla v ruce. Jakmile utichl smích, dal jsem se do proslovu. Byl tak dojemný. Zhruba v polovině jsem si všiml, že mi hosté přestávají věnovat pozornost a něco si šuškají. Ucítil jsem podivné šimrání na levém zápěstí. Po celé ruce mi tekla krev z řezné rány od skleničky.

Neúnosný únos nevěsty

Aby toho nebylo málo, během oslavy zjišťuji, že to já mám naplánovat únos nevěsty. Panika! Takhle narychlo? Co teď dělat? Slavíme u rybníka, na břehu parkuje malá loďka. To je ono, uneseme ji doprostřed rybníka a ženich si pro ni doplave! Představte si, že znáte nevěstu celý život a víte, že není zrovna velký fanoušek koupání. Já si to ale v té chvíli neuvědomil a povedlo se mi u nevěsty odhalit novou fóbii – bojí se plavení na vodě. Nepomohl tomu ani ženich. Když připlaval k loďce, z legrace s ní párkrát zakymácel. Nevěsta ho odměnila záplavou nadávek a ran střevíčkem po hlavě.

Neberte svou roli na lehkou váhu

Rád bych uvedl, že jsme stále kamarádi. Oba manželé na svatbu rádi vzpomínají. Nebyl jsem dokonalý svědek, ale prý mají díky mně úžasné historky, kterými baví ostatní. Tehdy jsem byl mladé ucho a spoustu věcí podcenil. Jako svědek ženicha, nebo nevěsty přitom máte druhou nejdůležitější roli na celé svatbě. Připravte se na to. Novomanželé na vás budou spoléhat.

Už jste také svědčili někomu na svatbě? Jak to dopadlo? Nenechejte mě v tom samotného a podělte se s námi o to, co jste pokazili.

Autor: Marek

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky