Nejčastější chyby, které děláme při třídění odpadu

Jste si jistí, že vyhazujete ruličky od toaletního papíru do správného kontejneru? A co krabice od pizzy? Pravděpodobně tušíte, že odpad netřídíme jen tak pro legraci. Správné třídění umožňuje jeho následnou recyklaci, která tak významně pomáhá přírodě okolo nás. Česká republika patří v tomto směru dokonce k evropské špičce. I přesto však občas děláme chyby, o kterých třeba ani nevíme. Případně při vynášení odpadků znejistíme a přemýšlíme, jestli se otočit ke žlutému, modrému, nebo černému kontejneru. Jaké jsou tedy nejběžnější omyly, kterých se lidé při třídění odpadu dopouští?

Plata od vajec a ruličky od toaletního papíru

Vyhazujete plata od vajíček do modrých kontejnerů na papír? Chyba. Jsou sice vyrobena z papíru, ovšem z již tolikrát recyklovaného, že už zkrátka znovu recyklovat nejde. Patří jim tak místo v odpadu směsném (případně na kompostu). Stejně je tomu i v případě ruliček od toaletního papíru.

Plastové lahve od oleje

Ve špatném kontejneru také často končí plastové lahve či nádoby, které jsou mastné. Ne všechny obaly z plastu je potřeba dokonale vymývat – například kelímky od jogurtů stačí jen řádně vyškrábat nebo vypláchnout. Problém však představují flašky od oleje a jiné výrazně mastné obaly. Chcete-li je vytřídit do plastů, je třeba je nejprve pečlivě vymýt. Pokud je nedokážete mastnoty zbavit úplně, lépe uděláte, když je vyhodíte do směsi.

Krabice od pizzy

Víte, že mastnota hraje zásadní roli i v případě odpadu papírového? Typickým příkladem je krabice od pizzy. Ano, je sice papírová, ale obvykle taky pěkně mastná. Proto ji nevyhazujte do modrého kontejneru, nýbrž do toho na směs. Stejně tak tam nepatří ani použité kapesníčky, vlhčené ubrousky, voskovaný nebo laminátový papír.

Tuba od zubní pasty

Ačkoliv je na první pohled plastová, do žlutého kontejneru nepatří. Tuba od zubní pasty bývá totiž na své vnitřní straně potažena hliníkovou folií. Její místo je tak ve směsném odpadu.

Nákupní účtenky

Taky jednou za čas ulehčíte své peněžence a zbavíte ji starých, nepotřebných účtenek? Pokud jejich další cesta putuje do koše s papírem, je to špatně. Účtenky totiž obvykle bývají tištěny na termopapír, a ten představuje při následné recyklaci problém. Vyhazujte je proto do směsného odpadu.

Papírové kelímky od kávy

Do kontejneru na papír bychom neměli házet ani jednorázové kelímky z kaváren. Možná vypadají, že jsou vyrobeny pouze z papíru, ve skutečnosti však obsahují i plast. Bez něho by vám totiž káva z kelímku protekla. Šup s nimi proto do směsi. A pokud se chcete k životnímu prostředí zachovat ještě lépe, přineste si na nápoj vlastní cestovní hrnek. Je to jeden z nejjednodušších kroků, který můžete udělat pro minimalizaci odpadu.

Nápojové kartony

Papírové kartony od nápojů, třeba od mléka nebo džusu, jsou obyčejně tvořeny několika dalšími vrstvami materiálu. Proto je nevyhazujeme do modrého kontejneru. Správně bychom je měli odkládat do nádob přímo určených na nápojové kartony; nejčastěji jsou oranžové, případně černé s oranžovým označením. Pokud takový kontejner nemáte v dosahu, vyhoďte je do směsi.

Obaly od sušenek nebo chipsů

Sáčky od potravin, jako jsou například brambůrky, sušenky, ale třeba i koření, nejčastěji patří do směsného odpadu. Jednoduchou pomůckou při jejich třídění vám může být vnitřní strana obalu – je-li stříbrná, znamená to, že je materiál potažen hliníkem. Proto mu nenáleží místo mezi plasty.

Zrcadlové střepy

Zbavujete se starého zrcadla nebo se vám nějaké rozbilo? Mějte na paměti, že tyto střepy nepatří do skla. Zrcadlo totiž běžně obsahuje příměsi kovů. A jak jistě tušíte, kov nemá v kontejneru na sklo co dělat (ani v tom zeleném, ani v tom bílém). I zrcadla a zrcátka všech velikostí proto patří do směsi.

Chcete-li se o třídění odpadu dozvědět více, doporučuji portály jaktridit.cz nebo samosebou.cz. Natrefíte tam na řadu užitečných informací, díky kterým budete mít ke třídění a minimalizaci odpadu třeba zase o něco blíže.

Řešili jste někdy i vy nějaké zapeklitosti a nebyli si jistí, ve kterém kontejneru by měly skončit? Podělte se s námi. Rádi se přiučíme něčemu novému!

Autor: Katka H.

Newsletter

Kromě článků nabízíme i spoustu akcí, slev a soutěží.

Chcete o nich vědět jako první? Stačí se přihlásit k našemu newsletteru.

Emailovou adresu jste nezadali správně.

Musíte souhlasit se s podmínkami.

Témata, o kterých píšeme

  • Číst toto téma

    Vše o špercích

  • Číst toto téma

    Lifestyle

  • Číst toto téma

    Zásnuby

  • Číst toto téma

    Svatba

  • Číst toto téma

    Jak na dárky